Convocatoria ayudas Ivace 2023
  • - El ple extraordinari de l’Ajuntament de Borriana celebrat avui ha aprovat la participació en la nova convocatòria per a la millora de polígons i zones industrials de la Comunitat Valenciana en 2023


L'Ajuntament de Borriana sol·licitarà a l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) una ajuda per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en l'àrea industrial de La Joya, al camí de Nules. El projecte de remodelació suposarà una inversió de 76.167,22 euros.

El ple extraordinari de la corporació municipal celebrat avui ha aprovat per unanimitat la participació del consistori en la nova convocatòria d'ajudes que concedeix l’IVACE per a projectes d'inversió per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics de la Comunitat Valenciana en 2023.

Segons ha indicat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis, amb aquest projecte de remodelació de l'àrea industrial de La Joya es pretén garantir “la seguretat de les indústries i de les persones usuàries” i, alhora, “millorar, modernitzar i dotar de les infraestructures i serveis que requereix la zona per a potenciar i millorar la productivitat”.

Concretament, ha indicat, la intenció és intervindre en la zona per a garantir la seguretat viària, amb la millora i ampliació dels aparcaments, i substituir i condicionar la senyalització horitzontal i vertical actual que regula la circulació de vehicles i la interferència amb els vianants. També es garantirà el compliment de l'accessibilitat urbanística amb les corresponents modificacions i adaptacions dels elements urbans com ara guals, passos per als vianants, voreres, rampes, etc.

A més, amb l’actuació, s'implementaran els elements necessaris per a disposar d'una xarxa contra incendis que complisca amb la reglamentació vigent i es millorarà la imatge del polígon amb l'adequació i condicionament de les zones verdes existents.

Quant a la millora dels serveis urbans, el regidor ha assenyalat que en l'actualitat el servei de recollida selectiva de l'àrea industrial es troba en situació precària, per la qual cosa es planteja la instal·lació de nous contenidors per a arreplegar els residus de les indústries.

Igualment, s'actuarà en la millora de l'eficiència energètica de l'àrea industrial, atès que en l'actualitat l'àrea industrial està il·luminada amb lluminàries de vapor de sodi alta pressió, raó per la qual se substituiran aquestes lluminàries per lluminàries tipus LED, per a millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic

D'altra banda, Arnandis ha destacat que s'invertirà en la seguretat del polígon amb la implantació de càmeres de control de trànsit connectades al servei de Policia Local. Així mateix, es milloraran els serveis d'enllumenat, xarxa d'aigua potable i sanejament.

Sobre aquest tema ha ressaltat que totes aquestes actuacions de millora en l'espai industrial-empresarial “redunden directament en les empreses allí instal·lades, en els treballadors i treballadores, així com en la ciutadania i els usuaris del polígon”.

Més de 730.000 euros en 4 anys

En els últims quatre anys, la inversió global per a la millora d'àrees industrials a Borriana per part de l'IVACE s'eleva a més de 730.000 euros, tenint en compte que realment es tracta de quatre anys, perquè en 2020 la convocatòria de l’IVACE es va anul·lar a causa de la pandèmia.

Així, amb la convocatòria de l'IVACE de l’any passat, 2022, el govern local de Borriana continuà amb les obres per a millorar, modernitzar i dotar d'infraestructures i serveis l'àrea industrial compresa entre el camí Fondo, camí Xamussa i camí l'Eccehomo, una actuació subvencionada per l’IVACE amb 57.738 euros.

En 2021 va executar les obres per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en l'àrea industrial del camí de Nules, amb una inversió d'un poc més de 141.500 euros, subvencionats en gran part per l'IVACE. Un projecte que ha implementat també un carril bici al llarg del carrer l’Argila per a connectar amb el ja existent en la CV-18, per a fomentar la mobilitat sostenible en els desplaçaments al polígon.

L'any 2019 l'Ajuntament va invertir juntament amb l'IVACE, dins d'aquesta iniciativa, un total de 156.960 euros en la remodelació del polígon industrial de Carabona, i 376.863 euros més en la millora de la zona industrial del camí Fondo i l'Eccehomo entre les convocatòries de 2018 i 2019.