El director del Museu Arqueològic de Burriana, José Manuel Melchor, ha traslladat a membres de l'equip de Govern la situació actual en la qual es troba el jaciment arqueològic de Sant Gregori
Burriana (27.10.23).- L'Ajuntament de Burriana continua treballant per a posar en valor la vila romana que ajudarà a la transformació turística de la ciutat. La rellevància d'estes restes arqueològiques poden suposar un abans i un després en el futur turístic de la ciutat, ja que com assegura el director del Museu Arqueològic de Burriana, José Manuel Melchor, és la major vila marítima romana excavada de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa es tracta d'un element essencial del patrimoni cultural valencià, i que tal com s'estableix en l'Article 1 de la Llei 4/1998 de l'11 de juny del Patrimoni Cultural Valencià, mereix ser completament documentat, protegit i lloc en valor. L'arqueòleg municipal ha traslladat a l'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí, al regidor de Cultura, Jesús Albiol, al regidor d'Urbanisme, Juan Canós, i al regidor d'Educació, Alex Clausell, la situació actual en la qual es troba el jaciment arqueològic de Sant Gregori, a escassos cent metres de la línia de costa de Burriana.
Hui dia, es pot pressuposar que s'ha descobert el nucli principal d'esta vila marítima que data de l'època romana, segles I a l'IV d. C., i de la qual es té indicis de la seua existència des dels anys setanta. No obstant això, amb l'avanç dels treballs i donades les característiques de les viles romanes, no es descarta que puguen aparéixer altres restes arqueològiques com a necròpolis, vials, elements portuaris o edificis exempts. Actualment, els descobriments més importants fins a la data, confirmen que la vila estava distribuïda en tres edificis i un espai obert de treball. En l'altre jaciment pròxim, les intervencions dutes a terme prèviament han permés recuperar una complexa seqüència històrica que il·lustra l'evolució del jaciment, així com altres evidències prop de la costa que demostren l'existència d'una necròpoli d'incineració de l'Edat del Bronze, un altre assentament romà de l'Alt Imperi Romà i un antic camí, a més d'altres jaciments d'època romana republicana i medieval. Les restes i estris trobats s'exhibiran en una sala del Museu Arqueològic de Burriana dedicada en exclusiva a este jaciment.
Mostra dels tresors de valor incalculable que conté sobre el passat de Burriana, són els convenis entre l'Ajuntament, a través del centre d'investigació del Museu Arqueològic, i altres institucions de prestigi nacionals i europees. Entre estes col·laboracions es troben el curs de “Conservació i Extracció de Materials Arqueològics In situ” del màster de Conservació i Restauració de Béns Culturals impartit per la Universitat Politècnica de València, amb qui porta col·laborant més de deu anys, i el Curs Internacional d'Arqueologia i Cultures del Mediterrani Antic, promogut per l'Aula d'Arqueologia Mediterrània, sorgida de la col·laboració amb la Universitat Jaume I, i en la qual participen la Università di Macerata d'Itàlia, la Université de Lorraine de França i la Universitat de Potsdam d'Alemanya.
“Tot això, forma un conjunt interessant que adquireix un paper important en la investigació científica i arqueològica en la Comunitat Valenciana, i que acabarà sent un dels jaciments prehistòrics més importants de la nostra regió”, ha valorat el regidor de Cultura, Jesús Albiol qui ha afegit que “des del Consistori hem de potenciar el seu coneixement per a atraure turisme i només l'aconseguirem amb més sessions d'excavació arqueològica, documentació i registre de les dades de l'excavació”.