El proper cap de setmana del 15 al 17 de desembre, el Museu Arqueològic celebrar el seu 50 aniversari amb un acte central en què participaran els diferents directors del centre, al costat de personalitats que han format part del seu funcionament i creació durant tot aquest temps. Un taula rodona ajuntarà als dos directors que hi ha hagut fins ara, Norbert Mesado i José Manuel Melchor, a qui li acompanyaran tècnics i personalitats que van participar en la fundació del museu.
El regidor de Cultura, Vicent Granel, i el director del Museu, José Manuel Melchor, han presentat les activitats que es realitzaran durant el cap de setmana del 15 al 17 de desembre, i que posen el punt i final a un any en el qual s'han realitzat més d'una desena d'activitats encaminades a donar a conèixer un poc més el museu en l'any del seu aniversari.
Així, el divendres dia 15 de desembre a les sis de la vesprada el saló de plens de l'ajuntament acollirà una taula rodona en la qual participaran diferents personalitats relacionades amb la fundació del museu i el seu desenvolupament. La taula estarà moderada pel periodista i historiador Guillem Rios, amb la participació de tècnics de la Generalitat Valenciana. Una altra de les activitats serà la presentació del nou catàleg de mà del museu, on es resumeix breument la història de l'entitat, les seves sales i les seues millors peces. Al costat d'això, els dies 16 i 17 de desembre per la vesprada, a partir de les 17:30 hores, es realitzaran visites guiades gratuïtes al museu arqueològic, amb la novetat dels últims avenços en realitat virtual que s'han incorporat a l'exposició permanent del museu.
Aquestes activitats estaran complementades per l'anunci de la publicació de dos llibres realitzats pel museu. Un d'ells serà el Catàleg complet del Museu Arqueològic de Borriana, una publicació cofinançada entre l'Ajuntament de Borriana i la Diputació de Castelló, i que veurà la llum a principis del 2018. De la mateixa manera, el consistori prepara la publicació d'un facsímil del borrianenc Manuel Peris i Fuentes, inèdit, i que també serà publicat a principis de l'any que ve. Aquestes dues publicacions posaran el punt i final al 50 aniversari del museu.
A més a més, durant el 2017 el museu ha tingut més activitat que mai, ja que a la celebració dels «Diumenges al museu» en què cada últim diumenge de mes s'obren les instal·lacions amb visites guiades, s'han sumat diferents iniciatives. La primera d'elles va ser la presentació de la nova imatge del museu per al 50 aniversari, i que ara es pot veure a les sales museístiques. A més, l'any va arrencar amb la inauguració de la nova sala dedicada al jaciment romà de Sant Gregori. El claustre del CMC La Mercé va acollir dues exposicions, una primera sobre arqueologia industrial, i un avanç del que es podrà conèixer aquest any, d'una mostra sobre la Guerra Civil a Borriana, amb material de l'època i audiovisual. A això, cal afegir les jornades de xiquets i xiquetes que han descobert el museu a través d'activitats arqueològiques i divulgatives.
L'excavació oberta al públic en el jaciment del Palau i Sant Gregori va atreure a veïns i veïnes a viure per un dia l'experiència de descobrir la història del seu municipi a peu de camp, amb una gran participació. Durant l'últim mes, la sala d'exposicions de la Mercè ha acollit la mostra de sobre els fons ocults del museu, i la història del 50 aniversari de la institució. El taller de ceràmica prehistòrica i el curs de restauració de metall arqueològic són activitats que han complementat l'aniversari del museu.
Granel ha destacat que «totes les activitats han estat encaminades a descobrir una mica més un museu únic a tota la província, i que acull el valor arqueològic del nostre municipi, però també de gran part de les nostres comarques».