El Ayuntamiento de Burriana presenta el libro sobre Manuel Llopis Marchancoses
  • - Divendres que ve dia 27 de gener a les 19h a la sala de plens de l'Ajuntament


La sala de Plens de l'Ajuntament de Borriana acollirà divendres que ve dia 27 de gener a les 19h la presentació del llibre Recuperació d'una memòria. Manuel Llopis Marchancoses (1882-1957), obra de la borrianenca Gloria Adelantado Llopis i editat per l'Ajuntament de Borriana.

Aquest llibre naix de l'interès de la seua autora per recuperar la borrosa memòria de la figura del seu besoncle Manuel Llopis Marchancoses des del convenciment que no se li havia atorgat un reconeixement merescut a tota la seua trajectòria.

En les seues pàgines es troben documents, fotografies, observacions i reflexions que porten al lector a descobrir la figura de Manuel Llopis, així com a conèixer nous detalls sobre alguns esdeveniments fins ara poc coneguts de la història de Borriana durant la primera meitat del segle XX.

El llibre arreplega els fets que s'han considerat determinants per a recuperar la memòria del personatge, i s'estructura en tres blocs temàtics. El primer, dedicat al coneixement dels seus orígens familiars i de la seua persona, així com al seu perfil com a professional consagrat al comerç i a l'exportació de la taronja.

El segon bloc reuneix les principals aportacions del protagonista a l'acció política local de l'època, a conseqüència del seu compromís permanent en el desenvolupament i en el progrés de la seua ciutat. Aquesta etapa es va iniciar amb la seua integració, al costat d'altres paisans, també de perfil tècnic, en la gestió de l'Ajuntament, en qualitat de segon tinent d'alcalde, per a posteriorment vore's impulsat a presidir el CLUEF de Borriana (Consell Local Unificat per a l'Exportació de Fruits) en 1936.

L'última part del llibre correspon a un necessari resum cronològic del procediment sumaríssim al qual Manuel Llopis va ser sotmès després de la Guerra Civil. A partir dels materials que s'han pogut recuperar, emergeix una gran persona, amb una visió avançada per al seu temps, fermament implicada en el progrés i en el desenvolupament de la seua comunitat.

Cal destacar que l'autora s'ha esforçat a contar els esdeveniments amb la màxima precisió i objectivitat, mantenint un respectuós record per a les persones que van conviure amb Manuel Llopis i van tindre un protagonisme en aquesta història.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha convidat tota la ciutadania a la presentació d’“aquesta interessant obra de la qual s'extrauen moments de la nostra història que no eren coneguts fins ara”, i ha explicat que amb aquest llibre “recuperem part de la memòria del nostre passat i, particularment, d'un destacat borrianenc rellevant en les primeres dècades del segle XX”.

Autora

L'autora, Gloria Adelantado Llopis, naix el 8 d'agost de 1943 al carrer Santa Bàrbara de Borriana, on resideix fins a 1969. A la seua ciutat natal cursa estudis primaris als col·legis de la Consolació i Cervantes. En una etapa posterior, reprèn els estudis i es llicencia en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona en 1981.

Dedicada inicialment a la docència a Lleida i a Barcelona, reorienta la seua carrera professional cap a l'administració pública, ingressant en 1986 en el Cos General de la Generalitat de Catalunya, exercint responsabilitats en els àmbits de les Universitats (1986-1993), la Joventut (1993-2005) i, finalment, en matèria d'Habitatge Social, fins a la jubilació en 2009.