- La Regidoria de Cultura obri el refugi antiaeri aquest cap de setmana amb motiu de les jornades


Un any més, l'Ajuntament de Borriana programa les Jornades del Memorial Democràtic amb l'objectiu de recordar “la memòria d'uns anys de la història de la nostra ciutat que havien estat oblidats i que, a poc a poc, es van recuperant amb el record de veïns i veïnes del nostre municipi”, ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel.

L’edil de Cultura convida a tota la ciutadania a participar de les activitats programades, en què “la nostra ciutat té una presència destacada, recuperant la memòria i amb la possibilitat de visitar el nostre patrimoni recentment recuperat”.

El Memorial Democràtic que enguany se centrarà en les exposicions, una xarrada i la visita al refugi antiaeri del camí d'Onda els pròxims dies. Així, el primer acte serà la conferència Les dones de Borriana. Víctimes de la repressió política o de la violència simbòlica i estructural del gènere, a càrrec de Lourdes Burdeus Díaz-Tendero. Tindrà lloc demà dimecres 29 d'abril a les 19h al CMC la Mercè.

La conferència serà un breu estudi biogràfic i socioeconòmic de 60 dones represaliades a qui es va obrir un consell de guerra i es va condemnar a la presó, per a vore els seus perfils personals i polítics i descobrir si la repressió franquista contra les dones era política o hi havia alguna cosa més darrere.

Així mateix, el divendres dia 31 a les 19h l'artista Elías Taño farà una visita guiada a la seua exposició Convent, escola, presó instal·lada al claustre del CMC la Mercè. Una col·lecció realitzada durant la celebració del festival emac., que recull els tres usos que va tindre l'actual Casa de Cultura durant diferents èpoques ara oblidades.

Es tracta d'una compilació de moments de persones que van viure aquelles experiències, amb les seues declaracions impregnades en el mateix treball. Una exposició única que arreplega l'ànima d'un edifici que ara només es cultural, però que va ser convent, escola i presó.

A continuació, a les 19.30h, tindrà lloc la inauguració de l'exposició L’Art com a denúncia amb obres de la col·lecció d'Aureli Doménech. Un conjunt d'obres que mostren com l'art és necessari per a denunciar injustícies, guerres i contar una part de la història que no s'està acostumat a contar.

Per a tancar les activitats del Memorial Democràtic, el dissabte dia 1 i el diumenge dia 2 d'abril es faran visites al refugi antiaeri del camí d’Onda. Les visites seran gratuïtes i no farà falta reserva prèvia d'entrades. Els horaris de visita seran els següents: dissabte dia 1 de 17h a 19h i diumenge dia 2 de 10.30h a 13.30h.