El claustre del CMC La Mercè acull durant els propers deu dies una mostra de tot tipus d'armament i material de guerra gràcies a la cessió de particulars com César Borja, Jose A. Rosell o Antonio Valero

 

El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, i el director del Museu Arqueològic de la ciutat, Jose M. Melchor han presentat i inaugurat una nova mostra emmarcada dins de les celebracions del 50 aniversari del museu. Durant les pròximes dues setmanes i en el claustre del CMC La Mercè es podrà visitar la mostra “El final de la Guerra Civil a Borriana”, a través de la qual “intentem seguir recuperant eixa part de la història de la nostra ciutat que durant anys va ser oblidada i que molts veïns i veïnes desconeixen, ja siga per la seua edat o perquè fins ara no s'havia realitzat cap mostra d'aquest tipus”, tal com ha explicat Granel, qui ha volgut afegir que “en aquesta ocasió tan sol és una primera mostra del que esperem que en el futur siga una exposició molt més completa, encara que no volíem deixar passar l'ocasió de mostrar a la ciutadania tant desenes d'imatges en forma de fotografies, com eixe material que es va utilitzar durant la Guerra en la nostra ciutat”.

Al seu costat, l'Arqueòleg Municipal, Jose M. Melchor, ha volgut puntualitzar que “com ha explicat el regidor, es tracta d'una primera base d'una mostra que esperem que seguisca creixent, gràcies a les aportacions de particulars com en aquest cas han sigut les de César Borja, Jose A. Rosell o Antonio Valero que hem complementat amb documentació gràfica del mateix Museu”. Melchor ha detallat que “en moltes ocasions relacionem la Guerra Civil a Borriana amb algunes de les imatges més conegudes, però en la majoria de casos no es coneix que ací va haver-hi batalles amb carros de combat, lluites d'aviació, bombardejos sobre els quals hem donat aquesta primera pinzellada amb material com a baionetes, granades de mà, metralla, baines... sempre amb material inert per a evitar qualsevol risc de les peces exposades.

Tal com han coincidit en assenyalar regidor i arqueòleg municipal, “insistim que solament és el primer pas per a recuperar el màxim d'informació, imatges, vestigis, material i poder conèixer eixa època no com quatre idees soltes com fins ara, sinó coneixent el gran sofriment que va viure la nostra ciutat i els seus habitants, perquè una vegada més, conèixer la història ens evite tornar a repetir-la”.