20.03.24 (Burriana). La regidoria de Cultura, en col·laboració amb la Federació Taurina de Burriana, ha programat la celebració del primer Certamen de Fotografia Taurina de Burriana. Este concurs naix amb la finalitat de donar a conéixer, d'una banda, el món dels bous i per una altra, promocionar i fomentar la cultura taurina, unida a l'art fotogràfic, a través de les diferents manifestacions dels festejos organitzats a Burriana.

 

El regidor de Cultura, Jesús Albiol, afirma que “és important que Burriana recupere la cultura del bou com a part de la tradició i la història d'Espanya, i també de la nostra regió. La tauromàquia ha de tractar-se en igualtat de condicions respecte a la resta de les arts. A més, està protegida per la llei 18/2013, de 12 de novembre, que regula els espectacles taurins com a patrimoni cultural d'Espanya, que obliga als poders públics a la seua promoció i al seu enriquiment”. Podrà participar en el concurs qualsevol persona aficionada o professional del món de la fotografia. Les fotografies hauran de ser originals i no haver sigut distingides ni premiades en altres certàmens.

 

S'establixen tres categories: “Festes de la Misericòrdia” a la millor fotografia realitzada en els actes taurins de les festes patronals de Burriana, realitzades durant el 2023, dotat amb 300 euros i diploma. La imatge guanyadora ocuparà un lloc especial en la promoció de la setmana de Misericòrdia del següent any. “Festes de Barri” a la millor fotografia realitzada en els actes taurins de qualsevol dels nostres barris, durant el 2023 (festes Verge dels Desemparats, Verge del Carmen, Santa Bàrbara o Ecce-homo), dotat amb 100 euros i diploma, i, “Fotografia Retro” a la millor fotografia taurina realitzada en la població de Burriana, bé siga en les festes patronals o en els barris, anterior al 2023, dotat de 100 euros i diploma.

 

Cada concursant podrà presentar un màxim de 3 fotografies per categoria. El format fotogràfic serà d'unes dimensions màximes de 30 x 45 cm. Cada obra haurà de presentar-se enquadrada en cartolina rígida blanca o paspartú de 40 x 50 cm. El període de presentació serà del 21 de març al 3 d'abril, tots dos inclusivament, en el departament del Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Burriana.

 

Una selecció de les millors fotografies, juntament amb les premiades, formaran part de l'exposició que es realitzarà en el CMC La Mercé i que s'inaugurarà el divendres 12 d'abril a les 19 h, acte en el qual es llegirà la decisió del jurat i s'entregaran els premis a les instantànies premiades de cada categoria. L'exposició romandrà oberta fins al 28 d'abril.

 

Com a actes complementaris al Certamen de Fotografia, el dijous 11 d'abril a les 19 h a l'Auditori Juan Varea, la Federació Taurina i la regidoria Cultura organitzen la xarra/col·loqui “Burriana parla de bous. Ambaixadors taurins” amb els convidats Gustavo Traver, cirurgià taurí, Vicente Soler, torero i David Sánchez “El Rata”, retallador. I, el dia 12 d'abril, després de la inauguració de l'exposició, en el CMC La Mercé, tindrà lloc una altra xarra/col·loqui “Burriana parla de bous. El bou charro” amb el ramader Moisés Fraile de la ramaderia de bous de lídia El Pilar, moderada pel periodista taurí Jorge Casals.