• La regidoria de Cultura renova l'acte institucional del 9 d'octubre en la capital de la Plana Baixa, amb una recreació del seguici real de Jaume I i Na Violant a càrrec de l’Encomanda Templera de la Plana

 

02-10-24 (Burriana). La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Burriana, liderada per Jesús Albiol, ha organitzat els actes de celebració del pròxim 9 d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, un esdeveniment que tindrà lloc el dia de la festa de tots els valencians a les 12.30h. en la plaça major de la ciutat i que combinarà actes, música i folklore.

 

En cada racó de la Comunitat Valenciana, el dia 9 d'octubre les institucions i els ciutadans participen en diferents actes culturals i oficials que reforcen el sentiment de pertinença i el respecte per les tradicions. També és el cas de Burriana, on a les 12.00h. es realitzarà el tradicional Ple en commemoració del 9 d'octubre, unit a les celebracions en la Plaça Major, on onejarà la real senyera a la part alta del Campanar, recordant que l'Històric Regne de València ha sigut, i continua sent part fonamental de la Nació.

 

Com a novetat d'enguany, en la celebració participaren l’Encomanda Templera de la Plana, que recrearan el seguici real de Jaume I i Na Violant amb la seua entrada en la plaça. Seguidament l'alumnat de Balls tradicionals valencians del Centre Municipal de les Arts interpretarà la Jota L'Arenilla de Burriana. L'acte finalitzarà solemnement amb la interpretació de l'Himne regional de la Comunitat Valenciana interpretat per l'agrupació musical de Burriana AFB i la Coral Borrianenca.

 

Jesús Albiol, regidor de Cultura afirma que “el 9 d'octubre és el dia de tots els valencians. Una data assenyalada en el calendari per a retre homenatge als valors, les tradicions i la cultura que han definit a l'històric Regne de València al llarg dels segles, sent pilar fonamental per al desenvolupament d'Espanya com assenyala el nostre himne”.

 

Per part seua, Albiol ha destacat que és “una commemoració solemne que ens unix i que ressalta la unitat i l'orgull pel nostre passat. Des de la nostra ciutat, també es reivindica eixe passat i eixa identitat cultural i històrica, que a la nostra regió es va començar a forjar precisament amb la conquesta de Burriana en 1233, primera gran conquesta de Jaume I en terres valencianes i lloc estratègic clau per a afrontar la futura conquesta de València i la posterior creació del Regne de València.”