La Policia Local de Borriana està duent a terme, entre els dies 30 de setembre i el 6 d'octubre, una nova campanya especial de vigilància i control sobre l'ús del cinturó de seguretat i sistemes de retenció infantil (SRI), adherint-se a la que a nivell nacional ha impulsat la Direcció General de Trànsit, en el marc del conveni subscrit entre ambdós institucions.
Sobre aquest tema, el regidor de Seguretat, Javier Gual, ha destacat la “importància de la conscienciació” i de transmetre “l'eficàcia” que tenen els sistemes de retenció, i també de recordar “l'obligatorietat, efectivitat i necessitat del seu ús”.
Gual ha incidit en el fet que els cinturons de seguretat i les retencions infantils de seguretat “salven vides” i, encara que està demostrat, “cada any moren centenars de persones que no l'usaven en accidents de trànsit”.
Per això, ha subratllat la transcendència d'aquesta campanya amb l'objectiu “d’influir en els conductors i les conductores i ocupants de vehicles que encara no fan ús d'aquest dispositiu de seguretat”, i ha volgut ressaltar la “magnífica labor de la policia local de Borriana" en aqueix sentit.
Per part seua, la Policia Local ha explicat que la circulació en ciutat constitueix el primer dels escenaris en què el conductor inicia l'adquisició d'hàbits i costums raó per la qual la campanya es realitzarà en vies en què la vigilància i el control corresponga a la Policia Local, tant en el nucli urbà com en la zona marítima.
La campanya s’implementada per efectius integrants de la Unitat de Prevenció (PREVENPOL) de la Policia Local, auxiliats pel Grup Operatiu de Seguretat i de Resposta a les Emergències (GSRE) i se centra en vies pròximes a centres educatius de la localitat. A Espanya, els cinturons de seguretat són obligatoris en carretera des de 1974 i en zona urbana des de 1992.
Segons ha indicat la Policia Local, la vigilància i l’aplicació de la llei, pel que fa a l'ús del cinturó i sistemes de retenció, “s'ha consolidat com un dels mètodes més efectius per a mantindre i incrementar l'índex d'ús del cinturó entre els ocupants dels vehicles”.
De fet, l'Organització Mundial de la Salut, afirma que el cinturó de seguretat és un “dels invents que més vides ha salvat”. A més, ha advertit que un dels objectius de l'Estratègia de Seguretat Viària 2011-2020 és "aconseguir que cap xiquet perda la vida per no anar correctament assegut en una cadira adequada al seu pes i talla”.
Per això, la Policia Local ha recordat que l'ús de sistemes de retenció homologats, cinturó de seguretat i SRI “s'ha demostrat com el sistema de seguretat viària més senzill, rendible i eficaç, en tota classe de vies i trajectes”.
Aquesta iniciativa s'emmarca dins de la programació de les Campanyes i Operacions Especials de vigilància i control previstes per la DGT per a l'any 2019.