- Dissenyat per Juan Dualde, en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia i com a homenatge al pintor borrianenc Juan González Alacreu


L'ambient faller i l'olor de pólvora ja es respira a Borriana a l’inici de la setmana fallera, que ha transformat la fisonomia dels seus carrers amb multitud de monuments fallers embolicats en plàstics que les comissions falleres han començat a plantar, i amb la majoria de les carpes instal·lades i preparades per a acollir-ne l’activitat festiva.

A més, la plaça Major de Borriana ja llueix el tradicional tapís de Falles confeccionat artesanalment amb la tècnica del paper de seda i amb la imatge central de la patrona. La Federació de Falles i l'Ajuntament han completat al llarg d’aquest matí de dilluns el muntatge i la instal·lació de l'obra en honor a la Mare de Déu de la Misericòrdia a la façana de la basílica d'El Salvador, el lloc on culminarà l'ofrena del col·lectiu faller diumenge que ve 19 de març.

En aquesta ocasió, segons ha explicat l'autor del disseny, l'artista Juan Dualde, “està dedicat al pintor i historietista borrianenc Juan González Alacreu que enguany compleix 86 anys, i per això en el tapís he inclòs un xicotet homenatge amb la reproducció en part d’un quadre seu”.

Tota una àmplia gamma de colors es fusionen i adornen l'obra que durant mesos ha dissenyat perquè el col·lectiu faller deposite les seues ofrenes florals en l'acte més solemne i un dels més significatius de les festes Josefines.

Per a Dualde, la major dificultat rau a “trobar la idea, i més després de 33 tapissos en els quals poc es pot innovar, sempre tenint en compte que la protagonista és la Mare de Déu de la Misericòrdia, acompanyada de diferents símbols locals i fallers que són els que són i han d'estar-hi”.

Després de plasmar en un llenç quin serà el nou disseny del tapís, comença el treball artesanal amb hores i hores de pegar paperets de forma estudiada. Una faena que en l'actualitat realitza la Federació de Falles sota les experimentades i atentes ordres de Dualde.

Per part seua, tant la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, com el president de Federació de Falles, Salvador Doménech, ha elogiat el “magnífic” tapís de Juan Dualde, a qui consideren “un referent en el món faller” i també “un excel·lent artista consolidat com a persona encarregada de dissenyar l’obra que il·lustra la Mare de Déu de la Misericòrdia”.

El personal de Via Pública ha treballat els darrers dies en la col·locació de l'estructura per a poder hissar aquest matí la imatge al·legòrica dissenyada per l'artista Juan Dualde, autor de 33 tapissos al llarg de la seua carrera, que novament ha sigut confeccionada amb la tècnica tradicional del paper de seda.

El tapís, amb la patrona de la ciutat com a protagonista, té unes mesures de 9 metres d'altura i 7 d'amplària, i presidirà els actes del lliurament de premis de les falles el dia 16 a la vesprada i l'ofrena el dia de Sant Josep.

Cal recordar que el tapís és una tradició que es remunta a l'any 1960, a proposta de Ramon Boix, president en aquell moment de Junta Local Fallera, amb la idea de crear un ambient més espectacular per a l'acte de l'ofrena de flors que es realitzava a l'interior de l'església de Sant Josep dels pares Carmelites.

El primer encàrrec va recaure en l'artista Joaquín Ortells, el tapís del qual va ser instal·lat en la façana lateral dels Carmelites. Les dimensions i la línia temàtica d'aquell primer tapís han marcat tots els posteriors, amb la imatge de la patrona de la ciutat com a imatge central i receptora a partir d'aquell moment de les ofrenes florals de tota la comunitat fallera.

A l'any següent, en 1961, davant l'èxit de la iniciativa, el tapís va ser instal·lat en la façana de l’aleshores església d'El Salvador, on s'ha emplaçat fins a l'actualitat.