- Aquest acte simbolitza l'inici oficial de cinc intensos dies fallers que s’acabaran la nit de la cremà

 

L'ambient faller i festiu ha envaït els carrers de Borriana durant la tradicional plantà que, de manera oficial, inicia els cinc dies fallers més intensos de l'any a la ciutat de Borriana, que culminaran amb la nit de la cremà el pròxim diumenge 19 de març.

Des d'avui comencen a Borriana cinc dies seguits, sense pràcticament marge per al descans, en què una vegada més la tradició, l'expressió artística, la festa, la música, la pólvora, la sàtira i la germanor es donen la mà per a honrar a Sant Josep que converteixen aquesta setmana en una de les més especials de l'any al municipi.

Les Reines Falleres de 2023, Sílvia Navarro i Maria Olivas, les seues corts d'honor i dames de la ciutat, acompanyades de l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Falles, Sara Molina, i una àmplia representació de la corporació i personalitats convidades a l'acte s'han donat cita a les sis de la vesprada a la plaça Major per a iniciar el recorregut per a visitar cadascuna de les 18 falles, i el mateix nombre d’infantils, que entre la vesprada, la nit i la matinada acabaran de plantar-se als carrers i places de la ciutat.

Entre altres personalitats, han confirmat la seua presència a l'acte la subdelegada del Govern Soledad Ten, el subdelegat de Defensa a Castelló Manuel Montsó, l'alcalde de l'Alcora i secretari general provincial del PSPV-PSOE Samuel Falomir, l'alcalde de Vila-real José Benlloch, així com representants municipals de les veïnes localitats d'Alqueries, Almassora, Sogorb, comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Local, i una àmplia representació de les fogueres d'Alacant, entre d’altres.

Al llarg del recorregut la comitiva oficial ha pogut conèixer la intensa activitat de les comissions falleres per a rematar els seus monuments, i han pogut degustar centenars de bunyols que durant aquesta jornada es cuinen i s'ofereixen a totes aquelles persones que s'acosten a la capital de la Plana Baixa per a gaudir de la llarga nit de la plantà.

Malgrat que molts dels treballs previs al muntatge dels monuments fallers ja s'han dut a terme dies arrere perquè tot estiguera llest en l'inici oficial de les festes, totes i cadascuna de les divuit comissions tracten de complir amb la tradició d'acabar de plantar i rematar definitivament cada falla entre la vesprada del 15 i la matinada del dia 16 de març.

L'alcaldessa ha explicat que durant la visita oficial es pot comprovar “l'esforç realitzat per totes les persones vinculades d'una forma o d’una altra amb les falles”. Des d'artistes fallers, a comissions, regidories, institucions públiques, Federació de Falles, fins als fallers i falleres de la ciutat, que “han tornat a superar-se enguany i han aconseguit una volta més que els espectaculars monuments siguen el millor reclam per a les nostres festes”.

La pirotècnica Reyes Martí és l'encarregada com és habitual de la mascletà nocturna a la plaça de l’Hereu, la nit de la plantà a les 24h, per a després prosseguir amb el recorregut i les visites a les comissions falleres.