Primera jornada formativa sobre recolección de cítricos en Borriana
  • Organitzada per l'Ajuntament de Borriana amb l'assessorament i la col·laboració de la Cooperativa Agrícola Sant Josep i l'Associació Professional d'Exportadors de Fruita (Asociex)

  • Per a oferir una formació bàsica a persones desocupades sense experiència en el sector de la recol·lecció de taronja perquè puguen incorporar-se a treballar a aquesta campanya citrícola


La regidora de Polítiques Actives d'Ocupació, Esther Meneu, acompanyada pel president de l'Associació Professional d'Exportadors de Fruita (Asociex), Jorge García, i el director de la Cooperativa Agrícola Sant Josep, Juanvi Moros, han presentat la ‘I Jornada de Formació per a Recol·lectors/es de Cítrics’, organitzada pel consistori amb l'assessorament i la col·laboració de les dos entitats.

Aquesta iniciativa, que han qualificat de “pionera a la província de Castelló”, segons ha explicat Juan Vicente Moros, compta amb un doble objectiu, d'una banda, “oferir una formació bàsica a persones desocupades sense experiència en el sector de la recol·lecció de taronja perquè puguen incorporar-se a treballar a aquesta campanya citrícola”, que en opinió seua, es preveu “complicada pel que fa a la mà d'obra” i, per una altra, cobrir amb personal, “mínimament preparat, el possible dèficit de mà d'obra, provocat per les limitacions de mobilitat durant l'actual pandèmia”.

Moros ha indicat que la idea formativa va eixir del fòrum de treball creat i coordinat per l'Ajuntament amb tècnics externs i especialistes per a analitzar i implementar propostes sobre la promoció econòmica, empresarial i comercial de la ciutat davant la difícil situació derivada per la crisi sanitària de la Covid-19.

El president d'Asociex, Jorge García, en la seua intervenció ha destacat la importància per al sector citrícola del projecte formatiu, davant la possibilitat de falta de mà d'obra en aquesta campanya per una eventual limitació de mobilitat de persones temporeres. A través d’aquesta iniciativa pionera, ha precisat, “es podrà tindre disponibilitat de persones preparades per a la recol·lecció i així poder continuar amb garanties la cadena de producció”. També ha assenyalat que aquesta iniciativa “hauria d'estendre's a la resta de municipis de les comarques tarongeres de la província.”

Per la seua part, Esther Meneu ha destacat que Borriana és el primer municipi a implementar la primera jornada de formació bàsica per a la recol·lecció de cítrics i ha posat l'accent en la “col·laboració i la sintonia amb les altres dos entitats que han participat en el projecte”. Al mateix temps, ha mostrat el suport del consistori al sector i la seua disposició a acollir noves iniciatives “tan beneficioses” com aquesta.

Així mateix, la regidora de l'àrea ha valorat positivament que ja hi haja 37 persones inscrites per a la formació i ha informat que la primera jornada se celebrarà el pròxim dia 29 d'octubre, que tindrà una part teòrica que s'impartirà de 8h a 12h en la sala d'actes de la Cambra Agrària, i una altra part pràctica de 2 hores de duració que es desenvoluparà en un hort de tarongers.

Encara que, tal com ha assenyalat no existeix límit d'inscripció, per motius de salut i seguretat el nombre màxim d'assistents serà de 15 persones, per la qual cosa s’organitzaran en diversos grups i tindran preferència aquelles persones que mai hagen treballat en tasques de recol·lecció de cítrics. En acabar la jornada, les persones assistents rebran un certificat acreditatiu i podran optar voluntàriament a un assessorament personalitzat per a buscar ocupació en les empreses del sector.

Respecte al contingut formatiu, se centrarà principalment en nocions bàsiques de la higiene necessària en el camp, la prevenció de riscs laborals i d'aspectes tècnics propis de la recol·lecció de la fruita, com ara calibre, maduració i tècniques de recollida.

La inscripció a aquesta jornada es pot realitzar via telemàtica en l’enllaç següent https://forms.gle/xyxWc4xmoMgifTqs8 o trucant al telèfon 964 03 30 37 de l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Borriana.