- Així ho demostra el descobriment d'indicis en la desembocadura del riu Anna, al paratge conegut com Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu
Detecten per primera vegada la presència de llúdries a Borriana, segons ho demostra la detecció d'indicis de la presència d’aquesta espècie en la desembocadura del riu Anna, al paratge conegut com Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu.
La investigació, realitzada per la Fundació Limne, ha confirmat la presència de nombrosos rastres de llúdria, com ara marques odoríferes o excrements i, segons apunten les autores de la troballa, Sales Tomàs i Anna Ruiz, les llúdries localitzades "no estan de pas, ja que s'han detectat diversos excrements antics al costat d'altres de recents, la qual cosa apunta a un marcatge territorial continuat en la zona".
Les llúdries van estar en vies de desaparèixer dels nostres rius durant la segona meitat del segle XX, i van quedar tan sols alguns exemplars en la conca del castellonenc riu Bergantes, però en les últimes dècades les llúdries tornen a reclamar el seu espai.
La província de Castelló, han ressaltat des de la Fundació, "sempre ha sigut un bastió per a la llúdria i la profusió de cites en municipis costaners, com Almassora, Torreblanca o Borriana, apunta cap a la recuperació de l'espècie”.
Aquesta entitat conservacionista, d'altra banda, certifica que la llúdria ha multiplicat per deu la seua presència en les últimes dos dècades, sobre la base d'una investigació realitzada entre 2018 i 2019 conjuntament amb Global Omnium. Aquest sondeig es va realitzar dividint el territori de la Comunitat Valenciana en quadrícules de 10 km per cada costat que es van rastrejar a la cerca de senyals que evidenciaren la presència d'aquest mamífer, tals com excrements, petjades o l'observació directa d'exemplars.
Així mateix, han destacat “positivament” la recuperació d'aquest mamífer, considerat en perill d'extinció fa menys d'una dècada, a causa de les millores en els sistemes de depuració, restauracions del bosc de ribera i una major disponibilitat d'aliment, qüestions que han permès “recuperar gradualment una espècie que, si bé es troba en una tendència positiva de recuperació i ja no es considera en perill d'extinció, segueix en la llista com a espècie vulnerable en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades”.
Per part seua, el regidor de l'àrea de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha ressaltat la “importància” de la troballa i ha afegit que "la restauració duta a terme recentment, en col·laboració amb la Confederació Hidrogràfica i Limne, ha propiciat “tindre un espai ben conservat que permeta establir-se espècies tan interessants com la llúdria, i incrementar la rellevància de la zona com a refugi de fauna vulnerable".