- L'aigua ja cobreix una superfície de 1.200 metres quadrats

- Els treballs per a la creació d'una nova llacuna artificial en la desembocadura del riu Millars ja permeten apreciar com serà el nou espai natural per a aus aquàtiques i migratòries


Aquest matí el president del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars i alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha visitat la llacuna acompanyat de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor de Medi Ambient d'aquesta localitat, Bruno Arnandis i l'edil de Medi Ambient de Vila-real, José Ramón Chalmeta.

En el recorregut realitzat acompanyats dels tècnics, han comprovat com ja s'aprecien les dimensions de la llacuna i com l'aigua ja cobreix la superfície destinada, en un futur, a aus aquàtiques i migratòries. La inversió en el projecte supera els 45.000€.

L'espai seguirà l'exemple de les tres llacunes situades al costat de la depuradora d'Almassora. D'aquesta manera es renaturalitzarà un entorn per a crear noves possibilitats de desenvolupament de l'avifauna en la desembocadura. I és que l'objectiu principal de la llacuna és facilitar la nidificació d'espècies i evitar la pressió humana en entorns com les Goles.

La nova llacuna, situada al costat del llit del riu, té una superfície de 1.200 metres quadrats. Tindrà una làmina d'aigua entre 40 i 50 centímetres amb les vores suaus, paregudes als hàbitats de les llacunes naturals. Podrà ser un hàbitat per a espècies com els ànecs collverd (Anas platyrhynchos), les fotges comunes (Fulica atra), els cabussets comuns o setmesons (Tachybaptus ruficollis) i les polles blaves comunes (Porphyrio porphyrio).

Ara, un camí s'ha comprovat la impermeabilitat de la superfície aquàtica, es procedirà a la naturalització de l’entorn, amb la vegetació pròpia d'aiguamolls i les característiques que la convertisquen en un hàbitat adequat per a la vida i el desenvolupament de les aus aquàtiques i migratòries. A més, la llacuna s'ha executat de manera que puguen entrar-hi i eixir-ne altres espècies de mamífers com ara raboses, que de vegades acudeixen a aquests llocs.

La llacuna se situa en les proximitats de l'observatori d'ocells del camí Carnissers, situat també en el terme de Borriana.