Plan de Sostenibilidad Turística en Destino de Burriana
  • El govern municipal presenta aquesta vesprada en el ple el pla que inclou 31 actuacions i una inversió de quasi 3 milions d'euros en tres anys

  • Proposa la construcció de camps de Caiac Polo i d'un Centre Municipal Intel·ligent d'activitats nàutiques i esportives en la zona portuària

  • També inclou un pla per a la reobertura i remuseïtzació del Museu de la Taronja, un sistema de lloguer de bicis, un pàrquing d'autocaravanes i l'adequació del front i del fons portuaris


El Ple municipal de Borriana debatrà aquesta vesprada el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí (PSTD), elaborat per l'executiu municipal amb vista a transformar i convertir el destí en un referent del turisme nàutic al sud de la província de Castelló, que contribuïsca al desenvolupament territorial sostenible, recolzant-se en la intel·ligència turística i la digitalització.

Segons ha explicat la regidora de Turisme, Sara Molina, es tracta d'un pla que contempla un total de 31 actuacions emmarcades en els 4 eixos previstos en l'Estratègia Nacional, la implementació de la qual en el municipi està prevista de 2023 a 2025, amb un cost xifrat en 2.870.000 euros repartits en les tres anualitats d'execució.

Sara Molina ha assenyalat que el projecte conté una sèrie d'actuacions encaminades a solucionar la problemàtica del destí de sol i platja mixt / residencial de Borriana i combatre les amenaces a les quals es veu sotmès un destí de sol i platja derivades del canvi climàtic, com la regressió costanera i la contaminació, i també l'estacionalitat, qüestions que a judici seu requereixen “una gestió integral i intel·ligent que aposte pels productes vinculats a l'esport nàutic”.

Com a solució a l'estacionalitat, ha precisat Molina, “proposem desenvolupar actuacions lligades a l'oferta complementària que ajuden a desestacionalizar, com la construcció de camps de Caiac Polo i d'un Centre Municipal Intel·ligent d'activitats nàutiques i esportives en la zona portuària, actuació molt important prevista en aquest Pla”.

Així mateix, també inclou entre les seues propostes, un pla per a la reobertura i remuseïtzació del Museu de la Taronja, un sistema de lloguer de bicis, un pàrquing d'autocaravanes i l'adequació del front i el fons portuaris.

A més, amb les accions encaminades a la digitalització i transformació del destí en una destinació turística intel·ligent (DTI), es pretén “revaloritzar els recursos culturals i naturals i gestionar-los d'una forma eficient i eficaç, amb les eines de la intel·ligència turística, afrontant els problemes derivats del canvi climàtic”, ha assenyalat.

Sara Molina considera necessari l'execució d'aquest pla, ja que Borriana posseeix cert potencial de transformació del destí però necessita una bona planificació i gestió per a portar-lo a terme.

La transformació del municipi de Borriana en una Destinació Turística Intel·ligent, suposa una evolució cap a una forma de vida més respectuosa amb el medi ambient i un compromís amb un turisme responsable que generarà oportunitats que milloraran la qualitat de vida de la població local”, ha valorat.

El Pla s'ha adaptat a les necessitats de destinació turística i a les directrius per a optar a ser finançat pels fons de recuperació europeus Next Generation EU. A més, també concorda amb el compromís municipal amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

Turisme nàutic

Per a la responsable de Turisme, una de les apostes més importants del Pla és l'aposta per transformar el destí en un referent del turisme nàutic, ja que Borriana “pot oferir moltes possibilitats amb vista a la desestacionalització, i la més lògica i sostenible és la que s'encamina a les activitats esportives i d'esbarjo, sobretot tenint en compte les instal·lacions adequades que té el nostre municipi, les condicions climàtiques de la zona i les condicions que concorren en la mar Mediterrània”.

Així, ha argumentat, fomentem un destí de litoral com Borriana, amb 15 km de costa que compta amb unes instal·lacions nàutiques amb un port pesquer, un club nàutic, una marina esportiva, Borriananova, i una Escola de la Mar de la Generalitat Valenciana. Tot això “perquè es puga gaudir d'una experiència fantàstica en contacte amb la mar durant tot l'any”.

Els diferents clubs i l'Escola de la Mar fomenten l'aprenentatge i la pràctica d'activitats com ara surf, windsurf, navegació esportiva, submarinisme, caiac polo, vela i paddle surf, entre d’altres.

També ha precisat que “tenim en consideració el turisme accessible, amb l'objectiu que tots els productes i serveis puguen ser gaudits en les mateixes condicions per a qualsevol persona, independentment de si té o no una discapacitat”.

El pla proposa cinc actuacions clau, tenint com a protagonistes els recursos turístics relacionats amb la taronja, factor que uneix tota Borriana, la seua història, cultura, tradicions i futur, amb el Museu de la Taronja com a recurs turístic de primer ordre; la platja i la zona portuària, a causa de la gran demanda turística que hi ha en aquesta zona, i la resta de recursos turístics que es troben al voltant del barri antic.

Eixos del PSTD

El PSTD inclou un total de 31 actuacions, emmarcades en els diferents eixos previstos en l'Estratègia Nacional i que contenen:

  • Eix 1, transició verda i sostenible

Potenciar el producte local; desenvolupar el Pla Local d'Adaptació al canvi climàtic; adequació del front i el fons portuaris; camps de caiac polo; creació del Centre Municipal Intel·ligent d'Activitats Nàutiques i Esportives.

  • Eix 2, millora de l'eficiència energètica

Senyalització i adequació de ciclovies; desenvolupament del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS); sistema de lloguer de bicicletes; pàrquing d’autocaravanes; millora de l'eficiència energètica dels edificis municipals; implantació de la gestió de la petjada de carboni.

  • Eix 3, transició digital

Pla director DTI i el seu desenvolupament i posada en marxa; accions de dinamització del sector; senyalització intel·ligent; aplicatiu web; campanyes de formació; Pla Platja Intel·ligent i el seu desenvolupament i posada en marxa; instal·lació d'un tòtem o panell d'informació turística digital en la zona de la costa; transformació digital de la zona portuària.

  • Eix 4, competitivitat

Revisió del Pla Estratègic de Turisme (PET); pla de reobertura i remuseïtzació del Museu de la Taronja, així com la millora de l’accessibilitat; senyalització de la ruta de l'aigua i de la taronja; Pla de Millora de l'Accessibilitat dels recursos turístics; embelliment de les zones turístiques i millora del seu entorn; campanyes de sensibilització turística dirigides a diferents col·lectius; generar la comissió interdepartamental de turisme; redacció de projectes i gestions portuàries; gerència tècnica externa.