- El municipi viatjarà al passat i es convertirà en l'escenari de la Borriana de principis del segle xx

- El cap de setmana del 28 al 30 d'abril, amb exposicions, recitals, visites guiades, trobades amb personatges i ambientació musical


Arquitectura, exposicions, música, teatre i antiguitats es donaran cita el cap de setmana del 28 al 30 d'abril a Borriana en les segones Jornades Modernistes de recreació històrica organitzades per l'Ajuntament que, amb el títol “Burriana, París i Londres”, suposen un viatge en el temps a l'esplendor del passat agrícola del municipi i reviure el patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del Modernisme.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Turisme, Sara Molina, han donat a conèixer avui la nova proposta, germinada “a l'entorn d'un dels potencials turístics i culturals que ofereix la ciutat, que permetrà al visitant entendre aquesta fascinant moda que tant va significar per a Borriana i conèixer encara més la ciutat a través dels edificis més destacats del Modernisme, que es van forjar amb l'auge del comerç de la taronja i la riquesa que va generar”, han manifestat.

Molina ha destacat que aquesta iniciativa pretén descobrir els secrets d'aquesta moda arquitectònica testimoniatge de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja en el municipi a principis del segle xx, en el qual hi havia al voltant de 200 comerciants exportadors de taronja i que va significar una revolució per a la ciutat.

Durant tres dies, Borriana es convertirà en un plató modernista amb una gran varietat d'activitats lúdiques i culturals per tota la ciutat. Comptarà amb propostes divulgatives com ara exposicions, recitals, rutes guiades per les joies modernistes de la ciutat, fira d'antiguitats, trobades modernistes, gastronomia i ambientació musical, amb el denominador comú del Modernisme, que ressuscitaran la Borriana de fa més d'un centenar d'anys.

Una proposta, ha indicat l'edila de Turisme, pensada per a tota classe de públic, des d'aficionats i experts fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre aquest moviment artístic que va marcar tota una època de la nostra societat.

 

Programa

Les jornades començaran el divendres dia 28 a la vesprada i finalitzaran el diumenge 30 a les 21 hores. L'acte d'obertura serà el divendres a les 20.30 hores a l'auditori Juan Varea, amb un espectacle líric teatral de la companyia Orchestralia que traslladarà al món dels cafès concert de finals del segle xix, en què la sarsuela o el cuplet eren els estils predominants. Tot i que l'accés serà gratuït requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

Les Jornades continuaran el dissabte i el diumenge i comptaran els dos dies, de 10h a 15h i de 16h a 21h, amb una Fira d'Antiguitats en el Centre Municipal de Cultura la Mercé.

En la programació destaca una ruta que inclou la visita a quatre edificis emblemàtics representatius del modernisme local. En l'itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, s'inclou la recreació d'un antic magatzem de taronges, una actuació de violí i dansa, una exposició dedicada a la dona en el modernisme i un taller de fotografia.

En grups al voltant de 30 persones es podrà gaudir de les 4 visites de manera rotativa distribuïdes el dissabte i el diumenge de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h. Aquesta activitat és gratuïta però requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

Així mateix, dissabte i diumenge d'11h a 12h, a l'exterior del Centre Municipal de Cultura la Mercè serà el torn del carruatge de Titelles per a xiquets i xiquetes.

 

Trobada Modernista i Vermut

El dissabte de 12h a 14h, la Trobada Modernista prevista al mercat municipal reunirà veïns i veïnes i associacions locals caracterizades d'acord a l'època, i comptarà amb una exhibició de carruatges composta per diferents vehicles, bicicletes i cotxes clàssics. Per a acompanyar, contemplar o participar en la trobada modernista, tan sols cal acudir amb ganes de passar-s'ho bé i de fer un viatge al passat i, si es vol, vestir-se amb la indumentària de l'època.

En la trobada, a més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l'època i als membres més destacats de l'antiga societat borrianenca, que traslladarà als assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d'aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i van construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

El diumenge de 12h a 14h, serà el moment del Vermut Modernista al mercat municipal. Una trobada amb representants de l'Associació Nacional d'Entitats Modernistes (ANEM), música en directe i exhibició de carruatges.

Finalment, diumenge a les 20.30 hores tindrà lloc l'acte de clausura a l'auditori Juan Varea amb la projecció del curtmetratge Cal·líope del director Jorge Hinojosa, produït pel grup de recreació Alcoi Modernista. Aquesta activitat gratuïta requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.