- El modernisme i l'esplendor de la ciutat ressorgiran del divendres 28 al diumenge 30 d'abril

- La ciutat viatjarà al passat i es convertirà en l'escenari de la Borriana de principis del segle xx

- Amb propostes interessants com ara la fira d'antiguitats, exposicions, recitals, visites guiades, trobades amb personatges i ambientació musical


Un espectacle líric teatral de la companyia Orchestralia que trasllada al món dels cafès concert de finals del segle xix serà l'encarregat d'obrir aquest divendres 28 d'abril les segones Jornades Modernistes ‘Borriana, París i Londres’, amb la sarsuela i el cuplet com a protagonistes principals. La trobada serà a les 20.30 hores a l'auditori Juan Varea, amb accés gratuït però amb inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.

Borriana es transformarà del divendres 28 al diumenge 30 d'abril i proposa un viatge en el temps a l'esplendor del passat agrícola del municipi, per a reviure el patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del modernisme, que permetrà descobrir aquesta moda fascinant que tant va significar per a la ciutat.

Una aventura que amb les segones Jornades Modernistes de recreació històrica organitzades per l'Ajuntament permetrà conèixer encara més la ciutat a través dels edificis més destacats del Modernisme testimoni de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja a principis del segle xx, en què hi havia al voltant de 200 comerciants exportadors de taronja i que va significar una revolució per a la ciutat.

Durant tres dies, Borriana es convertirà en un plató modernista amb una gran varietat d'activitats lúdiques i culturals per tota la ciutat. Amb propostes divulgatives com ara exposicions, recitals, rutes guiades per les joies modernistes de la ciutat, fira d'antiguitats, trobades modernistes, gastronomia i ambientació musical. Planejades per a tota classe de públic, des d'aficionats i experts fins a famílies, i totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre aquest moviment artístic que va marcar tota una època de la societat borrianenca.

Programa

Després de l'obertura el divendres amb el cafè teatre, les Jornades continuaran dissabte i diumenge i comptaran els dos dies, de 10h a 15h i de 16h a 21h, amb una Fira d'Antiguitats en el Centre Municipal de Cultura la Mercè.

També es podrà conèixer millor el Modernisme a través d'una ruta que incorpora la visita a quatre edificis emblemàtics representatius d’aquest moviment cultural. En l'itinerari, a més de conèixer artísticament les façanes de quatre de les 25 cases catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, s'inclou la recreació d'un antic magatzem de taronges, actuació de violí i dansa, una exposició dedicada a la dona en el modernisme i taller de fotografia.

En grups al voltant de 30 persones es podrà gaudir de les 4 visites de manera rotativa, distribuïdes el dissabte i el diumenge de 10.30h a 12.30h i de 17.30h a 19.30h. Aquesta activitat gratuïta, que requereix inscripció prèvia obligatòria, està ja completa.

A més, tant el dissabte com el diumenge en horari d’11h a 12h serà el torn del carruatge de Titelles per a xiquets i xiquetes, a l'exterior del Centre Municipal de Cultura la Mercè.

Vermut i Trobada

El dissabte de 12h a 14h, la Trobada Modernista prevista en el mercat municipal reunirà veïns i veïnes i associacions locals caracteritzats d’acord amb l'època i comptarà amb una exhibició de carruatges formada per diferents vehicles, bicicletes i cotxes clàssics. Per a acompanyar, contemplar o participar en la trobada modernista, tan sols cal acudir amb ganes de passar-s’ho bé i de fer un viatge al passat i, si es vol, vestir-se amb la indumentària de l'època.

En la trobada, a més, personatges itinerants representaran els diferents oficis de l'època i als membres més destacats de l'antiga societat borrianenca, que traslladarà als assistents a escenes de la vida quotidiana de la Borriana d'aquella època amb alguns dels personatges que van forjar i van construir, literalment, la imatge actual de la ciutat.

El diumenge de 12h a 14h, serà el moment del Vermut Modernista en el mercat municipal. Una trobada amb representants de l'Associació Nacional d'Entitats Modernistes (ANEM), música en directe i exhibició de carruatges.

Finalment, el diumenge a les 20.30 hores tindrà lloc l'acte de clausura a l'auditori Juan Varea amb la projecció del curtmetratge Cal·líope del director Jorge Hinojosa, produït pel grup de recreació Alcoi Modernista. Aquesta activitat gratuïta requereix inscripció prèvia obligatòria en <www.entradesborriana.com>.