• Els comptes municipals del pròxim exercici incrementaran les inversions malgrat congelar novament tots els tributs municipals

  • Arribarà als 36,8 milions d'euros i continua en la línia de treball “pensant en les persones”

El pressupost municipal de Borriana per a 2022 incrementarà les inversions a pesar que l'equip de govern municipal ha decidit congelar totes les taxes i tributs i arribarà als 36.827.125 euros. Entre les accions previstes s’inclouen les obres de la primera fase del projecte de millora i condicionament del Parc Arenal amb una inversió de 950.000 euros; la rehabilitació del CMC la Mercè, amb 992.000 euros, i la passarel·la del Clot amb 400.000 euros.

La regidora delegada d'Hisenda, Cristina Rius, i el tercer tinent d'alcalde, Vicent Granel, han avançat les línies principals dels comptes per al proper exercici, que han qualificat d’“inversor i social”, i que continua en la línia de treball “pensant en les persones”.

Així, l'equip de govern ha entregat avui el pressupost municipal de 2022 als diferents grups amb representació en el consistori, a fi que puguen estudiar les dades preliminars i avançar en la tramitació d'uns comptes que l'executiu local portarà al ple municipal del 9 desembre per a l’aprovació, perquè puga estar vigent els primers dies del mes de gener.

Segons han manifestat Rius i Granel, a finals d'octubre, en una reunió prèvia amb els portaveus dels grups polítics, se'ls va explicar la situació general d'ingressos i despeses previstes i la intenció de l'equip de govern de congelar tots els tributs municipals per la situació excepcional de pandèmia, a pesar que l'IPC s’incrementava un 4% i augmentaven altres despeses.

En la mateixa reunió van sol·licitar als portaveus si volien fer alguna aportació que es poguera incloure en el document i ”tan sols el PP ha realitzat algunes aportacions que s'han arreplegat, tant en el capítol IV de convenis com en inversions”, han assegurat.

Per a Cristina Rius i Vicent Granel, amb el pressupost de 2022 “iniciem la tornada a una nova normalitat, en què es registraran més activitats que en l'últim exercici, encara que seguirem alerta a les necessitats derivades de la pandèmia, perquè no hem d'oblidar que encara hi estem immersos”.

En els moments de crisis, han valorat, “és quan més hem d'estar al costat dels nostres veïns i veïnes, de les persones més desfavorides, desocupades, majors, autònomes o de les pimes".

En aquest sentit han afirmat, “no hi haurà més pressió fiscal per als contribuents i s'incrementarà i millorarà l'atenció als usuaris dels serveis socials municipals en incrementar en més de 8 els professionals la plantilla que fins ara ha atès els ciutadans que necessiten d'aquest servei, i que suposa un augment del pressupost de despesa de 440.000 euros.”

Obres

Borriana començarà 2022 amb l'execució de les obres que han iniciat la tramitació en 2021. Entre elles Rius i Granel han destacat el final de l'obra de l'edifici de serveis socials, la instal·lació dels jocs infantils al jardí del Carrer Benicàssim així com la pista de Skate i cal·listènia, amb la pavimentació de l'entorn i la millora de l'eficiència energètica en el mercat municipal, o la del carrer València ja adjudicades però que començaran després de les festes nadalenques.

A aquestes obres, han afegit per al pròxim exercici la construcció de vorera i carril bici que connecte l'àrea industrial de la carretera Nules amb la CV18, la connexió de carril ciclopeatonal del Port al Grau, del qual s'està finalitzant el projecte, i la urbanització del carrer que donarà accés al CEIP Josep Iturbi.

Una vegada començat el nou exercici, també es començaran a tramitar les obres previstes en el pressupost de 2022, que representen un 21% del pressupost, un total de 7.891.677€, amb un 78% de finançament extern, entre elles la construcció de la IES Jaume I, amb quasi 5 milions d'euros, previstos en aquesta anualitat i finançats íntegrament per la Generalitat.

Més inversions amb romanents

D'altra banda, els edils han garantit que la xifra d'inversions “s’incrementarà amb romanents quan es liquide el pressupost de 2021”. Així, “hem creat 4 nous projectes que suposaran la remodelació íntegra del Mercat Interior amb una imatge més moderna i unificada, rehabilitació de la casa de peons caminers per a destinar-la a locals socials i els projectes per a expropiar els terrenys i posteriorment construir els vials que connecten l'avinguda del Transport amb la CV18 i els dos trams que falten de la Canyada Blanch, entre la carretera del port i el camí de la Pedrera”, ha precisat .

Creix la inversió Edusi

Quant a les inversions Edusi, han indicat els responsables municipals, “creix la inversió EDUSI fins a 2.419.062 euros per a realitzar les 8 actuacions dels 3 Objectius Temàtics, finançades al 50% pels Fons Europeus. Amb la licitació d'aquestes inversions arribarem a un 85% licitat de l'Estratègia”. Entre elles han ressaltat els 992.000 euros pressupostats per a la realització de les obres de rehabilitació de la Casa de la Cultura la Mercè.