- Perquè les famílies i empreses “puguen continuar recuperant poder adquisitiu i no augmentar la càrrega impositiva”, ha assegurat la regidor delegada d'Hisenda Cristina Rius


L'equip municipal de govern de Borriana ha traslladat aquest matí a la Comissió d'Hisenda la seua proposta de tornar a congelar les taxes per la gestió de residus per al pròxim exercici 2023, segons ha avançat la regidora delegada d'Hisenda, Cristina Rius. Proposta que està recollida en la modificació de les ordenances municipals que seran aprovades en el pròxim ple ordinari del mes de novembre.

L’edila ha volgut fer partícips d’aquesta decisió a tots els grups municipals i ha explicat que ha sigut adoptada perquè les famílies i empreses “puguen continuar recuperant poder adquisitiu i no augmentar la càrrega impositiva a causa de les diferents crisis derivades de la guerra de Rússia contra Ucraïna, l'augment dels costos energètics, la inflació, l'increment de l'euríbor i l'IPC”, ha assegurat la responsable d'Hisenda.

Després de la reunió, Rius ha explicat el “difícil equilibri econòmic” en la gestió dels residus, ja que la taxa per recollida de fem i residus sòlids urbans a Borriana no s'ha actualitzat en els últims anys, i suposa un “repte encara major”, afrontar l'actual dèficit en incrementar-se els costos derivats de les últimes modificacions de gestió de neteja viària i del nou servei de recollida de residus, que cada any comporta un desfasament negatiu”.

Per a 2023 a Borriana es preveu, segons l'estudi tècnic, un desajustament encara superior a causa de “la suma dels ingressos per les taxes congelades durant 3 exercicis com a mesura d'ajuda econòmica a famílies i empreses durant el període de pandèmia i les despeses pel cost del servei del transport, tractament i eliminació dels residus, que s'han incrementat constantment”.

És a dir, ha concretat Rius, la diferència entre ingressos i costos per a 2023 serà al voltant de de 607.000 euros, “una despesa que també decidim assumir i que no repercutirà en el rebut que paga la ciutadania”. A més, “proposem mantindre durant 2023 la bonificació del 25% aprovada, com a mesura extraordinària en pandèmia, per a totes les activitats econòmiques”.

Finalment, Cristina Rius ha assegurat que el govern local està ultimant les ordenances fiscals per a l'any que ve, que es donaran a conèixer la propera setmana. Unes ordenances guiades per la premissa de “no dur a terme canvis en els impostos i taxes de cara al contribuent que no siguen per a millorar les seues tarifes impositives”.

Es tracta, ha manifestat, de “millorar la gestió dels diferents tributs municipals adaptant-los a fi de facilitar la seua tramitació i afavorir-hi el coneixement de l'usuari, sense que es produïsca modificació de les quotes tributàries".