- El guarda rural, José Enrique Rambla, i la topògrafa municipal, Maria Cerezuela, han fet un treball laboriós per a poder mantindre la nomenclatura tradicional


L'Ajuntament de Borriana ha elaborat un mapa de tot el terme municipal en què s'especifica la nomenclatura de tots els camins rurals, sendes, séquies, partides, polígons, rius, goles, pous, i diferents aspectes històrics i arqueològics amb l'objectiu de mantindre-ho històricament tot en un mateix document, segons ha explicat el regidor d'Agricultura i Patrimoni, Vicent Granel.

Es tracta d'una iniciativa, ha precisat, perquè es puga consultar, documentar i tindre a l'abast de la ciutadania. En aquest sentit, ha volgut agrair el treball realitzat pel guarda rural, José Enrique Rambla, i la topògrafa municipal, Maria Cerezuela, per a elaborar un plànol que serà una referència en la nostra ciutat, ja que han aconseguit incloure tots els conceptes en un mateix plànol.

D'aquesta manera es quedarà escrit i documentat tots els noms tradicionals, que d'una altra manera es podrien perdre si els regants i les persones que ara els coneixen, van desapareixent.

La realització del mapa es va començar a partir de la informació de l'Institut Cartogràfic Valencià, afegint i valorant els noms dels diferents tipus de vies i zones. A més de consultar també el Registre Cadastral que data dels anys 40 i amb la participació del Sindicat de Regs de Borriana, s'ha aportat la resta de la informació i noms per a l'elaboració del mapa.

Convenio Ayuntamiento de Burriana y UJE para crear el Aula de Arqueología
  • - La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, n’han signat un conveni per a la creació


La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, han signat un conveni per a la creació de l'Aula d'Arqueologia Mediterrània, que té com a objectiu impulsar activitats d'investigació, formació i divulgació vinculades al patrimoni arqueològic de Borriana i de la província de Castelló.

L'acte també ha comptat amb la presència del vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo; el director de l'Aula, Josep Benedito; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, i el director del Museu Arqueològic Municipal de Borriana, José Manuel Melchor.

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha manifestat que aquesta Aula “obrirà un nou ventall de possibilitats que contribuiran al foment de la innovació en aquesta àrea de coneixement i a la promoció del patrimoni arqueològic del nostre territori”. A més, aquest nou marc de relació institucional també «respon a la voluntat d'enfortir la col·laboració entre la Universitat i l'Ajuntament de Borriana des d'un vessant social i amb caràcter divulgatiu».

D'altra banda, la rectora de l'UJI també ha subratllat que aquesta Aula pot convertir-se en un espai de trobada especialitzada en arqueologia mediterrània i fomentar la col·laboració amb altres universitats i centres d'investigació nacionals i internacionals, a més d'afavorir la participació en projectes I+D+I dirigits a la investigació de jaciments de l'Arc Mediterrani.

Per a l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la creació de l'Aula d'Arqueologia Mediterrània suposarà “un impuls decisiu per a protegir i consolidar la riquesa del patrimoni arqueològic i la història del municipi”, i també serà “un revulsiu per a continuar ampliant els descobriments en l'importantíssim jaciment arqueològic de Sant Gregori”.

Així mateix, ha mostrat el seu convenciment que l'Aula proporcionarà «una major difusió del patrimoni arqueològic de Borriana i del territori mediterrani» i, alhora, servirà per a aprofundir en la comprensió i el coneixement de la història, a través de les activitats que generarà l'Aula».

Finalment, l'alcaldessa de Borriana ha volgut posar en valor la dilatada col·laboració entre l'Ajuntament de Borriana i la Universitat Jaume I en aquesta matèria, amb l'organització d'un seminari internacional o la celebració l'any passat del I Curs Internacional d'Arqueologia i Cultures del Mediterrani Antic, emmarcat en el projecte d'investigació de la vila marítima de Sant Gregori, organitzat, a més de per la Universitat Jaume I de Castelló, per la Università di Macerata (Itàlia), la Université de Lorraine (França) i el Museu Arqueològic de Borriana.

Les activitats previstes per a l'Aula s'agrupen en tres eixos temàtics: innovació, formació en arqueologia i divulgació. Quant a la innovació, es planificaran excavacions arqueològiques que incorporen el desenvolupament de metodologies multidisciplinàries i el disseny de noves estratègies per a la recuperació i posada en valor de les restes arqueològiques.

En l'apartat formatiu, s'oferiran cursos dirigits tant a l'estudiantat de l'UJI com de caràcter internacional, beques, contractes predoctorals i postdoctorals, així com contractes per a la formació i desenvolupament de competències professionals.

Finalment, en l'eix de divulgació, està prevista l'organització i participació en seminaris, congressos, debats, taules redones i jornades de caràcter provincial, nacional i internacional. A més, l'Aula pretén avançar en el coneixement científic i la seua comunicació per a tota mena de públic. Per això, es faran publicacions dirigides tant a públic especialitzat com a la ciutadania en general a través de la web, fullets divulgatius, jornades de portes obertes, comunicats de premsa, conferències, visites guiades i exposicions.

II Jornadas de Historia y Patrimonio en Burriana
  • - Les jornades es realitzaran els pròxims dies 9 i 10 de febrer a l'ermita de Sant Blai amb entrada gratuïta


L'Ajuntament de Borriana, a través de la Regidoria de Cultura i del Museu Arqueològic Municipal, ha organitzat les II Jornades d'Història i Patrimoni de Sant Blai per als pròxims dies 9 i 10 de febrer. Totes les conferències se celebraran en l'ermita de Sant Blai i l'entrada serà gratuïta fins a completar l'aforament.

L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que “és necessari donar a conéixer la riquesa històrica i patrimonial de la nostra ciutat i, en concret, de l'espai de Sant Blai, on coincideixen fins a quatre èpoques de la nostra història local”. Arran de les obres de reconstrucció i condicionament de l'entorn de l'ermita de Sant Blai, que van finalitzar l'any 2020, “van sorgir importants troballes arqueològiques i des d'un primer moment es va creure convenient que tota aquesta informació passe a formar part del patrimoni de la ciutadania”, ha apuntat Granel.

En 2020, es van presentar les I Jornades d'Història i Patrimoni de Sant Blai, que van constar de dos conferències relacionades amb el projecte arquitectònic de Sant Blai, la creació del jardí arqueològic de l'entorn de l'ermita del patró de la ciutat i les troballes arqueològiques. Després dels anys de pandèmia, “tornem a reprendre les activitats i a donar continuïtat a les jornades”, que ara si que es reprenen centrant-se no només en Sant Blai, sinó també en la riquesa patrimonial de la ciutat de Borriana en època medieval.

Així doncs, el dijous dia 9 a les 19h, Andrea Zamarro Falcó, arqueòloga que ha participat activament en els treballs d'excavació i investigació relacionats amb l'ermita de Sant Blai, impartirà la xarrada titulada "Descobrint la història de Borriana a través del treball arqueològic a Sant Blai". A continuació, el mateix dia 9 a les 19.30h, Maria Amparo Peiró Ronda, conservadora-restauradora i col·laboradora habitual del Museu Arqueològic de Borriana, parlarà sobre l'"Estat de conservació i proposta d'intervenció de la peanya de Sant Blai de Borriana".

Les xarrades seguiran el divendres dia 10 a les 19h a càrrec de l'antropòloga Susanna Llidó Torrent, que està realitzant l'estudi dels enterraments excavats al voltant de l'ermita, amb el tema "Estudi de les restes humanes recuperades en el cementeri medieval de Sant Blai", i finalitzaran a les 19.30h amb David Burdeus Safont, tècnic en turisme, que valorarà el potencial turístic patrimonial de Borriana en la xarrada "Borriana medieval: oportunitats de desenvolupament turístic".

- Les importants troballes aporten dades significatives i rellevants en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, tant per la seua riquesa històrica com pel seu context cultural i geogràfic

- El jaciment por convertir-se en un punt d’interés turístic per a mostrar com es vivia en una vila marítima roaman


Els recents treballs d'excavació en el jaciment arqueològic de Sant Gregori han tret a la llum una necròpoli prehistòrica que per la densitat de les troballes és en aquests moments la més important de la Comunitat Valenciana, i també s'ha descobert un jaciment inèdit amb importants restes iberes i musulmans, conjuntament amb una vil·la romana.

Així ho ha anunciat l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, que ha presentat en el Museu Arqueològic Municipal de Borriana les noves i transcendentals troballes arqueològiques davant la presència de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i del regidor de Patrimoni, Vicent Granel.

Uns descobriments arqueològics realitzats en les obres del PAI Sant Gregori, en què l'equip d'arqueòlogues i restauradores treballa sota les directrius de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i amb la supervisió del Servei Municipal de Cultura de l'Ajuntament de Borriana.

José Manuel Melchor ha explicat que les troballes arqueològiques que s'estan duent a terme en l’actualitat “estan aportant dades significatives i rellevants en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, tant per la seua riquesa històrica com pel seu context cultural i geogràfic”.

De fet, segons ha avançat, ja en són diverses les universitats i centres d'investigació nacionals i estrangers interessats a col·laborar amb el Museu Arqueològic de Borriana, que coordina els treballs.

Moltes de les restes trobades en la necròpoli de l’edat de bronze i les restes iberes, musulmanes i romanes trobades recentment, ja formen part del fons arqueològic en la sala dedicada exclusivament a exhibir les troballes recuperades en el jaciment de Sant Gregori, amb gran quantitat de peces procedents de les excavacions, entre les quals figuren gots fins de cristall i restes de mosaics i pintures murals.

De les troballes realitzades fins ara, l'arqueòleg municipal ha destacat “l'espectacular vil·la marítima romana situada a escassos 100 metres de la línia de costa a Borriana, la més gran excavada en la Comunitat Valenciana, ja que ocupa al voltant de 18.000 m², i ha assegurat que és “il·lustrativa d'un model de vil·la marítima durant l'Alt Imperi Romà i una de les millor conservades, de les quals només se’n coneixen quatre més en el territori valencià”.

A més, ha ressaltat que ha aportat “importants descobriments de materials entre els quals destaca la millor col·lecció de pintura mural romana de tota la Comunitat Valenciana pel que fa a vil·les romanes, destacant els motius figuratius i vegetals”.

En les últimes excavacions, s'ha descobert un jaciment inèdit amb restes iberes i musulmanes, conjuntament amb una vil·la romana amb importants restes, ha indicat Melchor, però ha puntualitzat que el més destacable és “l'aparició d'una necròpoli prehistòrica que per la densitat de les troballes és en aquests moments la més important de la Comunitat Valenciana”. Ara les restes estan en procés d'estudi.

Tant l'alcaldessa com el regidor de Patrimoni han manifestat que el govern municipal ”ja està valorant les importants possibilitats amb què compta l'enclavament com a motor econòmic per a Borriana, especialment des del punt de vista turístic, amb una potenciació adequada, posada en valor i explotació de les troballes”.

Sobre aquest tema, Safont i Granel han valorat la proposta de convertir el jaciment en un punt d'interès turístic per a mostrar com es vivia en una vila marítima romana. També han recordat que la inversió econòmica realitzada en l'excavació i extracció d'aquestes restes arqueològiques és de caràcter privat, i “és la més important mai realitzada a Borriana”.

Els últims treballs d'excavació mampresos durant aquestes setmanes dins de les accions per a la urbanització de Golf Sant Gregori suposen “un impuls decisiu per a consolidar la riquesa del patrimoni i la història del municipi, i ampliar el coneixement sobre aquest important jaciment arqueològic”, han precisat.

Finalment, l'arqueòleg municipal ha volgut posar en valor la col·laboració de la Universitat Jaume I que ja ha organitzat un Seminari internacional i l’estiu passat va realitzar les intervencions arqueològiques del I Curs Internacional d'Arqueologia i Cultures del Mediterrani Antic, emmarcades en el projecte d'investigació de la vil·la marítima de Sant Gregori, que va ser organitzat, a més de la Universitat Jaume I de Castelló, per la Università di Macerata (Itàlia), la Université de Lorraine (França) i el Museu Arqueològic de Borriana.

El Servei Arqueològic Municipal, dirigit per l'arqueòleg José Manuel Melchor, és el que realitza el seguiment i coordinació de totes les excavacions realitzades en el jaciment durant els últims anys.

- Les intervencions arqueològiques del curs s'emmarquen en el projecte d'investigació de la vil·la marítima de Sant Gregori situada en la costa de Borriana, que abasta des del segle I aC al segle IV dC


El regidor de Cultura de Borriana, Vicent Granel, ha assistit a una jornada pràctica d'excavació en el jaciment arqueològic de la vil·la marítima de Sant Gregori situada en la costa de Borriana, dins de la primera edició del Curs Internacional d'Arqueologia i Cultures de la Mediterrània Antiga, que se celebra a Borriana durant aquesta setmana, organitzat pel Museu Arqueològic Municipal de Borriana, conjuntament amb les universitats Jaume I de Castelló, Macerata (Itàlia) i Lorraine (França).

El curs, dirigit a estudiants universitaris del Grau d'Història, Història i Patrimoni, Arqueologia o Humanitats, i a estudiants de màster, proporciona coneixements sobre els fonaments teòrics, les metodologies i les tècniques dels estudis arqueològics. També treballen en l'adquisició de competències dirigides a la protecció i difusió del patrimoni arqueològic en una dimensió transmediterrània.

L'oferta formativa que finalitzarà el diumenge 9 d'octubre s'articula en sessions pràctiques als matins i teòriques a la vesprada. Les pràctiques inclouen els treballs d'excavació arqueològica, així com de documentació i registre de les dades de l'excavació. De manera paral·lela també es realitzen pràctiques de classificació de materials. Mentre que les vesprades i l'últim dia lectiu es destinen a les sessions teòriques relacionades amb conferències, així com a visites a les restes monumentals de les ciutats romanes de Saguntum i Tarraco.

Les intervencions arqueològiques del curs s'emmarquen en el projecte d'investigació de la vil·la marítima de Sant Gregori situada en la costa de Borriana, que abasta des del segle I aC al segle IV dC.

Sobre aquest tema, Vicent Granel ha explicat que els treballs d'excavació del curs es desenvolupen en el sector residencial, en què algunes intervencions prèvies dutes a terme en aquest jaciment han permès “recuperar una abundant informació que il·lustra l'evolució d'aquest jaciment romà que és la major vil·la marítima romana excavada de la Comunitat Valenciana”.

Per això, ha manifestat, “es tracta d'un element essencial del patrimoni cultural valencià que com s'estableix en l'articule 1 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià mereix ser completament documentat, protegit i posat en valor”.

Finalment, Granel ha aclarit que per aquest motiu, i fruit de la col·laboració entre l'agent promotor de la urbanització Golf Sant Gregori, on es troba la vil·la, i l'Ajuntament de Borriana, tot seguint les indicacions de la Conselleria d'Educació Cultura i Esport i de l'equip responsable de l'excavació arqueològica, s'ha adaptat el projecte inicial d'urbanització perquè no afecte a cap de les parts essencials de la vil·la.

- Les obres de reparació i restauració, amb un cost de més de 18 mil euros, s’han iniciat aquesta mateixa setmana


L'Ajuntament de Borriana ha iniciat les obres de reparació, neteja i remodelació del popular pavelló de la música del camí d’Onda per un valor d'un poc més de 18 mil euros.

L'objectiu de l'obra és revaloritzar i mantindre aquest espai acollidor i accessible, en què fa més de 15 anys que no es realitzava cap actuació de restauració i que, a més, posa en valor la cultura i la història de Borriana.

Aquestes obres s'emmarquen dins del Pla de Restauració de Patrimoni i van en la línia d'actuacions de remodelació entre les quals ja es troben l'entorn de Sant Blai, la torre de Sant Pasqual o la finestra arqueològica del Pla.

Així, el consistori durà a terme la restauració de l’estructura amb la reparació de socolada de llautó i xapa galvanitzada, neteja de la coberta, restauració de les 16 gàrgoles i de les 7 baranes i muntatge de lires centrals en 3 de les baranes.

En aquest sentit, el regidor de Patrimoni, Vicent Granel, ha destacat que des del govern municipal “creiem que aquestes obres de restauració eren d'obligat compliment, ja que aquest espai és patrimoni cultural i musical de la nostra localitat”.

Així mateix, ha afegit la intenció de l'executiu de continuar “treballant per convertir Borriana en un lloc més agradable per a viure mostrant i cuidant la història modernista de la nostra ciutat a través d'aquestes construccions emblemàtiques”.

 

Quiosc modernista

El primitiu pavelló va ser construït i finançat per la Societat Filharmònica Borrianenca, va ser inaugurat el 3 de febrer de 1916. En els anys cinquanta va ser enderrocat i va tornar a construir-se de forma idèntica a l'original en 1988.

Tant el Pavelló de la Música com el quiosc de gelats modernista es van construir a l'inici de l'avinguda Castelar que era el lloc de passeig del veïnat en direcció a l'estació.

En el seu moment, al costat del quiosc de gelats va suposar un tret de refinament i modernitat ostentosa de la flamant ciutat tarongera de principis de segle, gràcies a l'extremada delicadesa del seu disseny en fusta i els seus detalls, sobre una planta octogonal, que disposa fins i tot de soterrani.

- L'Ajuntament mamprèn la fase final dels treballs de museïtzació i posada en valor del portal de València

 

L'Ajuntament de Borriana mamprèn la fase final dels treballs de museïtzació i posada en valor del portal de València de la muralla medieval musulmana al jardí del Pla.

En 2021 es va realitzar una intervenció arqueològica al jardí de la plaça Major que va permetre deixar al descobert una part del fonament de l'antic Portal de València que havia sigut excavada en la dècada dels 80 del segle XX, durant una reforma duta a terme al jardí.

L'actuació va servir a més per a documentar nous trams de la muralla de la ciutat que es conserven en el subsol, segons ha declarat el regidor de Patrimoni, Vicent Granel, que juntament amb l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, han estat supervisant les excavacions. No obstant això, els treballs de conservació realitzats l'any passat van resultar insuficients per a finalitzar el projecte.

L'arqueòleg municipal ha explicat que l'inici de les excavacions es va realitzar sobre la base de les evidències dels treballs previs que es van documentar en els anys 80 i que donaven testimoniatge de l'existència en aquest punt d'unes restes arqueològiques de la muralla musulmana, “amb unes característiques molt peculiars, amb els murs en forma d'U, que podien ser de gran interès arqueològic, però que s'havien tapat”.

Després de finalitzar la primera fase dels treballs d'excavació, ara s’està fent la fase de posada en valor perquè quede visible, amb garanties i seguretat i amb panells informatius”.

Així, en la finestra arqueològica que es conserva al jardí es pot identificar el mur extern –muralla– i els fonaments d'una estructura de mur amb una obertura que pertanyia a una entrada en colze, un element típic de l'arquitectura militar d'època andalusí.

Perquè puga ser contemplat per la ciutadania s'ha rebaixat la vegetació confrontant en la vorera del carrer Major i després de les festes patronals s'instal·larà un panell informatiu al jardí de manera que quede lliure per al pas per la vorera.

Els treballs de conservació consisteixen en la consolidació d'estructures de morter de calç, actualment visibles (aproximadament 6m²), a través d’injecció, impregnació i degoteig de lletades de calç hidràulica, patinats puntuals d'estructura de morter de calç, hidrofugació d'estructures de morter de calç, actualment visibles.

A això se suma l'acabat estètic de talussos amb la incorporació d'una malla galvanitzada electrosoldada i degudament ancorada al suport i seguint la forma en les trobades amb les restes arqueològiques i encobriment de morter acolorit sobre la malla, degudament col·locats i subjectes cobrint el 100% dels talussos de l'excavació.

Finalment, en relació a l'acabat estètic del llit aquest es farà amb la incorporació d'un geotèxtil posat i seguint la forma en les trobades i col·locació de pedra tipus cigronet grisenc sobre el geotèxtil comprenent una altura màxima de 10 cm.

Vicent Granel ha emmarcat aquesta actuació en el compromís per part del govern municipal per “la recuperació i la posada en valor del patrimoni cultural i històric, amb la qual estem treballant, que permetrà que la ciutadania de Borriana continue redescobrint i puga gaudir dia a dia del patrimoni i, en aquest cas, del poder arquitectònic de la muralla”.

Així mateix, ha manifestat que ja tenim diversos punts arqueològics interessants com les dos torres visibles, la del Racó de l'Abadia, en què es pot contemplar la seua part posterior o intramurs i la del carrer Sant Pasqual, on s'aprecia el seu aspecte exterior o extramurs, “podrem aprofitar aquest espai i descobrir-lo com un conjunt d'interès turístic i cultural, perquè la ciutadania el conega i com a punt de partida i de referència perquè entenguen la muralla i la seua disposició”.

Per això, ha expressat el seu desig que entre tota la ciutadania, “sapiem cuidar i apreciar l'espai com un xicotet recordatori del gran passat de la nostra ciutat, un llegat que hem de mantenir i posar en valor”.

Demà dijous 14 de juliol de 18h a 21h en la zona esportiva del Port

La mostra amb el títol “Diputació, 200 anys al teu servei”


 Borriana acollirà l'exposició itinerant de la Diputació de Castelló que sota el títol ‘Diputació, 200 anys al teu servei’, commemora el 200 aniversari de la institució. La mostra estarà a la ciutat demà dijous 14 de juliol de 18h a 21h en la zona esportiva del Port, coincidint amb la celebració de les festes del Carme, segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

Les diputacions van ser els primers ajuntaments de les províncies, que aglutinaven al seu voltant els drets dels municipis. Aquesta iniciativa servirà per a explicar a la ciutadania com va nàixer la diputació, com es va desenvolupar i la seua contribució al desenvolupament del territori com a nucli de corporacions locals.

Amb una clara vocació vertebradora, l'exposició compta amb una filera de cartells en què es conta la història i la composició de la Diputació, però també els serveis que ha desenvolupat i els que ofereix ara. A més, s'exhibeixen vídeos i conté material promocional i dinamitzacions culturals per a explicar a la gent els relats més peculiars.

L'alcaldessa ha convidat la ciutadania a conèixer aquesta interessant i divulgativa exposició, “volem que tots els borrianencs i les borrianenques i els visitants que aquests dies gaudeixen de l'estiu a la ciutat coneguen els elements que conformen el llegat de patrimoni cultural de la província des de tots els seus vessants, patrimoni artístic, immoble, oral, immaterial i natural, entre d’altres”.

Així mateix, ha indicat que amb aquesta exposició “contribuïm a donar a conèixer i posar en valor el patrimoni cultural de la nostra província com a font de riquesa, i com a part de la commemoració de l'any Europeu del patrimoni Cultural”.