• Declarada recentment com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic per segon any consecutiu, les comissions falleres han aprovat el seu trasllat al 16,17 i 18 de maig 2025 per a evitar l'elevat preu de les flors


Burriana.- (28-07-24). Esta setmana la Junta Local Fallera va aprovar en ple que les Creus de Maig tornaran a ser el tercer cap de setmana de maig, després de comprovar la diferència del preu de la flor.

Les Creus de Maig de Burriana són una tradició molt arrelada que habitualment se celebraven el primer cap de setmana de maig, coincidint amb el dia de la mare. Però per segon any consecutiu, les comissions falleres han aprovat que es traslladarà de nou al cap de setmana del 16,17 i 18 de maig 2025.

Declarada recentment com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic, les Creus de Maig són mostres artístiques que es planten als carrers de la capital de la Plana Baixa i el seu element principal és la flor. La creu, tradicionalment es confecciona amb clavells i s'acompanya de grans i acolorits jardins en els quals abunden les flors i plantes.

Les comissions falleres han optat una vegada més per canviar la seua data de celebració i així evitar l'elevat preu de les flors durant la seua efemèride habitual podent contemplar grans monuments sense que es disparen els pressupostos. “Tornar al tercer cap de setmana consolida un canvi per a continuar engrandint les Creus de Maig i a més ens permet que les comissions falleres poden disposar de més temps per a l'elaboració d'estes singulars mostres artístiques”, ha explicat la regidora de Festes, Paloma Boix.

 

Origen de les Creus de Maig

 

L'origen d'esta tradició caldria buscar-lo en un moment en el qual els fallers, famosos per les ganes d'innovar en les festes, van voler fer una aportació a Burriana i van decidir plantar creus florals el dia 3 de maig, data en la qual es commemorava la invenció de la creu per a Santa Hel·lena. El primer document burrianenc referent a les creus de maig data del dia 1 de maig del 1944. Es tracta d'una notificació oficial de l'Alcaldia, signada per Salvador Dosdá, president de la Comissió de festes que dona oficialitat a la celebració d'este acte. Així, doncs, ja com una tradició, cada any des d'eixe 3 de maig de 1944, una mar de monuments i conjunts florals envaeixen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat d'un preciós colorit i agradable aroma floral en el qual el clavell és el gran protagonista. Quan el calendari s'endinsa en el mes de les flors, Burriana es transforma en un gegantesc jardí adornat per les meravelloses creus que elaboren cadascuna de les comissions falleres.

 

Les Creus de Maig es constitueixen com el tret d'eixida per a les comissions falleres de la ciutat. I és que estes, encarregades de la seua creació i per tant de la supervivència de la tradició, pretenen amb la seua construcció simbolitzar la continuïtat de les esdevenidores festes josefines.