• L'Ajuntament ha incrementat el romanent de tresoreria per al manteniment i conservació d'edificis públics i via pública, la concessió de subvencions esportives, ajudes al comerç local o l'adquisició d'immobles per a projectes de caràcter social

 

Burriana (25.04.24).- L'Ajuntament de Burriana ha aprovat una modificació de crèdit que ascendeix a 1.606.120€ per al manteniment d'edificis públics, la concessió de subvencions esportives, ajudes al comerç local i l'adquisició d'immobles per a diversos projectes a la ciutat. Així, el consistori de la capital de la Plana Baixa ha suplementat partides en medi ambient, Esports, Cultura, Via Pública, Comerç, Educació, Seguretat Ciutadana o Turisme.

Manteniment edificis i via pública

Objecte de modificació de crèdits ha sigut el manteniment d'edificis públics i via pública. Per a això, ha augmentat la quantia a 180.000 euros per a realitzar actuacions per a l'ampliació de voreres en diversos vials de la localitat, com a traçats des de Plaza 9 d'octubre fins a carrer Sant Vicent i voreres de Jardí del Bes. A més, 20.000 euros per a la conservació de parcs i zones verdes que es destinaran a reparacions i treballs d'aquests espais.

D'igual mode, s'ha incrementat la partida per a manteniment i conservació d'altres edificis públics com a col·legis o el cementeri, així com per a millorar els equips informàtics de l'ajuntament.

Comerç local

Destaquen 175.000 euros fruit del conveni amb Confercomerç per a promocionar el comerç local amb la campanya de bons comercials. Aquesta partida té l'objectiu de continuar impulsant, promocionant, i fomentant aquest sector juntament amb l'artesania de la Comunitat Valenciana. Una iniciativa en col·laboració amb la Confederació d'empresaris de comerç i serveis autònoms de la Comunitat Valenciana, CONFERCOMERÇ-CV, i que suposa un baló d'oxigen per al comerç de proximitat.

Adquisició d'immobles

S'ha aprovat durant el Ple Extraordinari 350.000 euros destinats a l'adquisició d'immobles per a projectes de caràcter social a la ciutat. Aquest import, té l'objectiu de posar a la disposició de la Generalitat Valenciana sòl per als diversos programes com el pla 'Viu Comunitat Valenciana', destinat a la construcció d'habitatges socials, o altres programes d'iniciatives procedents de Serveis Socials com a residències d'ancians o Centres de Dia. Una inversió que aborda la necessitat d'augmentar els espais d'atenció diürna especialitzada o dependència per a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària.

Respecte a la situació financera després de la modificació de crèdit, l'Alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí, ha detallat que “Burriana gaudeix d'una bona salut econòmica amb quasi 19 milions d'euros en tresoreria hui dia, enfront dels 11 milions que hi havia fa exactament un any, la qual cosa ens permet continuar invertint en els serveis que prestem a la ciutadania, millorar el manteniment de la ciutat i apostar per desenvolupar projectes de caràcter social”.

  • L'equip de Govern també manté reunions amb l'administradora concursal de l'empresa urbanitzadora assistits per advocats experts contractats per a tot el procés de liquidació.

 

Burriana. - (24-04-2024). L'Ajuntament de Burriana continua avançant per a dur a terme la liquidació amb l'agent urbanitzador de Sant Gregori i per a això, ha adjudicat el servei de peritatge del projecte d'urbanització. La recent adjudicació és fruit d'una licitació en la qual han concorregut diferents companyies de la geografia espanyola.

 

L'empresa NM Consultors en Enginyeria i Gestió Integral de Projectes, SL serà l'encarregada d'elaborar l'informe per a conéixer l'estat exacte d'execució del PAI, defensar els interessos dels propietaris afectats i tindre la informació precisa amb l'objectiu de liquidar a l'antiga empresa urbanitzadora. La verificació del projecte situat en el nord de la desembocadura del Clot de la Mare de Déu; i que fins a la data en la qual adquireix fermesa la sentència del TSJCV, anul·lant l'acord transaccional, es tenia una constància de percentatge d'obra executada del 7, 8403%, dels quasi 120 milions d'euros del projecte, comença ara un peritatge per a llançar llum sobre les actuacions realitzades en el macroprojecte amb el qual es va pretendre urbanitzar més de 2,5 milions de metres quadrats enfront del litoral del municipi.

 

Aquest peritatge avança de manera paral·lela a diverses reunions de l'equip de Govern que s'han celebrat en el consistori, juntament amb tècnics municipals i l'administradora concursal de la em-presa urbanitzadora, on també han assistit els advocats experts en temes mercantils i en concurs de creditors, contractats per l'actual equip de Govern, per a defensar els interessos generals de la ciutat mitjançant l'assistència jurídica durant tot el procés.

 

La liquidació amb l'empresa urbanitzadora és un pas previ necessari per a tornar a programar el sector, eixir de la paralització i judicialització, per a poder dotar de seguretat jurídica a Sant Gregori i que definitivament puga convertir-se en una realitat i un pilar turístic per a Burriana.

 

 

 

9,5 milions d'euros de les garanties pel projecte de Sant Gregori

Recentment, l'Ajuntament va recuperar els 9.511.946 euros dels fons públics de les garanties i constrenyiments pel projecte de Sant Gregori. Una notificació que el consistori va obtindre després que el mes de novembre passat, s'aprovara en Ple l'execució de la sentència del TSJCV, fent efectiva la retirada de la condició d'agent urbanitzador de la promotora Urbanització Golf Sant Gregori i la confiscació de les garanties per al projecte, per valor de més 8,5 milions d'euros.

 

Així mateix, durant el mes de febrer passat, i a través d'un Ple Extraordinari, es va aprovar també la inadmissió del recurs interposat per l'entitat avaladora del projecte PAI Sant Gregori, com a successora de Bankia, i que va exigir un nou termini per a la reposició d'aquests fons públics, en favor de l'Ajuntament de Burriana, per un total de 9.511.946 euros.

 

“Aquest projecte és una gran oportunitat per a impulsar el turisme i farem tot el possible per tirar-lo avant però sempre, amb la màxima transparència, confiant en el criteri dels tècnics municipals i mirant per l'interés general de Borriana al costat del dels propietaris afectats”, ha valorat l'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí.

  • La regidoria de Turisme ha presentat la programació d'activitats i visites guiades per als pròxims cinc mesos
  • Burrianencs i visitants de municipis veïns tindran l'oportunitat de conéixer els monuments i història de Burriana a través de 20 noves propostes turístiques

 

Burriana.- (24.04.2024).- L'Ajuntament de Burriana, a través de la regidoria de Turisme, liderada per l'edil Noelia Peris, ha presentat la nova programació d'activitats i visites guiades per als pròxims mesos de juny a setembre, i que brindaran a veïns de Burriana i visitants d'altres municipis l'oportunitat de conéixer els en-claus històrics de la capital de la Plana Baixa, els seus monuments i conéixer totes les fites que han marcat la seua vida des de la construcció d'aquests.

 

A través de tres principals rutes temàtiques; medieval, històrica i modernista, els assistents podran, des de submergir-se en l'esplendor modernista fins a descobrir els vestigis medievals, en una experiència enriquidora per a tots els amants de la història i la cultura. També s'oferiran un altre tipus de visites tematizades com un itinerari arqueològic, mites i llegendes, una visita guiada participativa i una altra al cementeri, a més d'una nova gimcana familiar. Totes elles tindran el seu inici en la Plaça Major de Burriana.

 

Burriana Medieval

En la ruta medieval de Burriana el públic podrà viatjar en el temps fins a l'Edat mitjana, a través dels enclavaments secrets de la ciutat i els antics vestigis dels edificis construïts entre els segles V i XV. Aquestes visites es realitzaran els dissabtes 13 de juliol i 10 d'agost, a les 22:00h. en totes dues ocasions.

 

Burriana Històrica

A través de la ruta històrica, perfecta per a deixar-se captivar per la riquesa cultural de Burriana mentre es recorren els seus carrers, es donaran a conéixer les principals fites que han donat forma a la capital de la Plana Baixa.

S'oferiran un total de 8 visites d'aquest itinerari; els dies 25 i 26 de maig a les 17:30h. i 12:00h. respectivament, el 22 de juny a les 12:00h. el 6 de juliol a les 19:00h. i 7 de juliol a les 10:00h., i el 17 d'agost a les 19:00h. i el 18 d'agost a les 10:00h. Finalment, el 28 i 29 de setembre, a les 18:00h. i 11:00h. respectivament, es realitzaran les últimes visites d'aquest recorregut.

 

Burriana Modernista

En la ruta modernista, que es realitzarà el 29 de juny a les 19:00h., l'elegància i creativitat del moviment modernista d'una Burriana en auge social i econòmic durant la bonança de la taronja, prendran protagonisme, a través d'impressionants edificis i monuments que destaquen pel seu estil únic i la seua rica història.

 

Itinerari arqueològic

En aquest tour pels vestigis més antics de la ciutat s'oferiran 2 jornades d'aquesta activitat, els dies 27 de juliol i 31 d'agost, amb inici a les 19:00h. en tots dos casos.

 

Mites i llegendes

Els assistents podran submergir-se en els misteris de la ciutat de Borriana gràcies a les seues increïbles llegendes i històries, algunes esdevingudes en la realitat i altres en canvi, es conjuguen com a relats i mites que formen part de l'imaginari popular del municipi. Aquestes visites tindran el seu torn el 24 d'agost, a les 22:00h., i el 21 de setembre a les, 18:00h.

 

Visita guiada participativa

El diumenge, 12 de maig a les 12:00h., està programada aquesta experiència on els assistents passaran de ser mers espectadors a jugar un paper actiu durant el recorregut pels carrers de la localitat.

 

Ciutat silenciosa: Història del Cementeri de Burriana

El 21 de juliol, a les 10:00h., els visitants podran descobrir la història del cementeri i dels personatges més rellevants que descansen en ell. Aquesta ruta es concep com un recorregut amb rigor i respecte per a descobrir el patrimoni artístic i arquitectònic que converteix en un museu a l'aire lliure aquest lloc de tranquil·litat.

 

Gimcana Històrica familiar

Aquesta proposta s'idea com un pla per a tota la família, en la qual xiquets de 6 a 12 anys, a través de jocs i proves per a buscar un tresor amagat, coneixeran la història de Burriana. Aquesta activitat es realitzarà el diumenge, 14 de juliol, a les 10:00h.

 

“Aquestes rutes guiades i temàtiques ofereixen una oportunitat única per a descobrir la riquesa cultural i la fascinant història de la capital de la Plana Baixa”, ha argumentat Peris; qui al seu torn, ha animat a “residents de Burriana i visitants de municipis veïns a unir-se a aquest emocionant i didàctic viatge a través del temps i la cultura, per a redescobrir el nostre municipi”.

  • La primera jornada es realitzarà el 25 d'abril en el Clot de la Mare de Déu, conjuminant turisme, medi ambient i educació

Burriana.- (23-04-2024). El Col·legi Salesians de Burriana, en col·laboració amb l'Ajuntament de Burriana; a través de les regidories de Medi Ambient, Turisme i Educació, liderades pels regidors Noelia Peris i Alejandro Clausell respectivament, ha organitzat l'exposició literària itinerant “Un bosc de lletres”, que realitzarà la seua primera jornada expositiva el dijous que ve, 25 d'abril a les 12:00h., en el Clot de la Mare de Déu.

Alguns dels autors que assistiran a les diferents reunions de l'exposició itinerant són Josep Palomero, José Félix Escudero, Vicent Franch, Maria Victoria Sancha, Juanjo Lloret, Julián Arribas, Modest Barrera i Juane Gumbau, entre altres. A més dels escriptors ja esmentats, Burriana posseïx molts més autors literaris, alguns d'ells es poden trobar accedint al catàleg digital “Borriana literària”, el qual continua ampliant-se dia rere dia.

Un bosc de lletres” pretén ser una col·lecció de la literatura burrianenca actual i d'antany, que combine el ric mostrari cultural de la capital de la Plana Baixa amb el seu patrimoni, oferint al públic de totes les edats una activitat cultural, turística i educativa. Esta activitat estarà activa durant els pròxims mesos, i s'espera que durant el període estival, es desplace fins a algun lloc de la zona marítima del municipi.

Amb esta activitat volem demostrar que Burriana és una terra feraç per a les lletres, viva, diversa i cosmopolita” ha assegurat Peris, qui ha valorat positivament la proposta perquè “permetrà conéixer més sobre els autors locals mentres gaudixes del bell paratge natural que ens envolta. L'exposició t'oferix l'oportunitat de descobrir la riquesa literària de la nostra ciutat mentres et connectes amb la naturalesa que ens envolta com el Paratge Natural del Clot, creant així una experiència enriquidora a tots els que la visiten”. Per la seua part, el regidor d'Educació, Alejandro Clausell, ha animat a la ciutadania a acudir “a un esdeveniment per a tota la família, on des dels més xicotets fins als més majors poden gaudir de la literatura i els nostres autors”.

 

  • Un reconeixement adquirit perquè reuneix els requisits d'antiguitat, originalitat, tradició popular, interés i capacitat per a l'atracció de visitants que es descriuen en el Decret 119/2006, de 28 de Julio

 

Burriana.- (22-04-24). La Direcció General de Turisme de la Generalitat Valenciana ha declarat la “Batalla de Flors” de Burriana, Festa d'Interés Turístic Provincial. Un reconeixement adquirit perquè reuneix els requisits d'antiguitat, originalitat, tradició popular, interés i capacitat per a l'atracció de visitants que es descriuen en el Decret 119/2006, de 28 de Juliol, del Consell regulador de les declaracions de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d'interés turístic de la Comunitat Valenciana.

 

L'Ajuntament de Burriana va aprovar en Ple, sol·licitar declarar Festa d'Interés Turístic Provincial la “Batalla de Flors”, una proposta que van realitzar les regidories de Turisme i Festes, liderades per Noelia Peris i Paloma Boix respectivament, el mes d'octubre passat. Ara, vista la sol·licitud presentada en la Direcció General de Turisme per part del Consistori de la capital de la Plana Baixa, la tradicional celebració de tancament de les festes patronals en honor a la Verge de la Misericòrdia de Burriana, aconsegueix el títol honorífic que potenciarà el turisme i donarà difusió a les seues tradicions.

 

La Batalla de Flores de Burriana té les seues pròpies singularitats, i encara que la part més coneguda siguen els quilos de confeti que inunden per complet de color la localitat, la vertadera distinció resideix en les seues carrosses, moltes d'elles, elaborades amb la tècnica del “paperet”. Una laboriosa tradició que consisteix a donar forma a cada “paperet” de seda de colors, pegant-ho un a un acuradament en l'estructura de les carrosses, amb les mans com a úniques eines.

 

D'aquesta manera, la “Batalla de Flors” queda oficialment reconeguda per la Generalitat Valenciana com a Festa d'Interés Turístic Provincial, “per la seua tradició i gran atracció turística a la província de Castelló, ja que tots els anys rep una gran afluència de ciutadans de Burriana i de municipis veïns. “Un reconeixement que s'uneix a uns altres, ja que les Falles, la Font del Vi i les Creus de Maig han aconseguit ser d'interés turístic autonòmic com a element clau per a potenciar el nostre turisme”, ha detallat la regidor de Turisme, Noelia Peris.

L'avaluació serà un estudi detallat que requerirà de treballs abans, durant i després de la pròxima edició del festival en la localitat

 

Burriana (21.04.24). L'UJI ha començat les seues primeres labors d'auditoria sobre l'impacte económic, mig ambiental i reputacional de l'Arenal Sound de Burriana. Per això, els responsables de l'exhaustiu estudi han mantingut diverses reunions durant les passades setmanes amb l'Alcalde de Burriana, Jorge Monferrer *Daudí.

La Universitat Jaume I és l'encarregada d'analitzar les múltiples i variades repercussions que ocasiona un macro esdeveniment de l'envergadura del festival de música Arenal Sound i que l'auditoria descobrirà a través d'una sèrie de treballs que es realitzaran abans, durant i després de la pròxima edició. Per a això, serà necessari una sèrie d'enquestes i estudis que revelaran l'impacte econòmic directe, indirecte i induït i que, per tant, tindran en compte elements com les despeses que l'organització realitza en la localitat, la despesa que fan els assistents al recinte del festival, així com l'impacte de l'efecte arrossegue sobre el teixit productiu local i comarcal. A més, tindrà en compte els aspectes mig ambientals com el consum de recursos naturals, la contaminació, el soroll o la generació de residus. Finalment, l'encàrrec a l'UJI també analitzarà en quina mesura la realització del festival Arenal Sound contribueix a una major visibilitat de la localitat de Borriana, tant a nivell nacional com internacional, i si això ajuda a mitjà i llarg termini a la revitalització de l'economia local.

Per a aconseguir tota la informació necessària, l'UJI determinarà l'abast de l'estudi i la identificació dels grups d'interés, per a posteriorment. realitzar enquestes i qüestionaris que requeriran de treballs abans, durant i després de la pròxima edició del festival a tots els actors implicats. L'objectiu de l'auditoria és analitzar les dades obtingudes i elaborar un informe amb els resultats per a l'equip de Govern de l'Ajuntament de Burriana.

Burriana (19.04.24).-L'Alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí, acompanyat per l'edil de Via Pública, Mario Trullen i el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Ferrándiz, han continuat aquest divendres amb la ronda de visites de “Amb els meus veïns”. En aquesta ocasió ha tingut lloc en la Plaça Manuel Sanchis Guarner.

Entre les peticions que ha pogut escoltar l'alcalde es troben les d'arreglar la deterioració d'algunes jardineres, així com d'alguna vorera que dificulta el pas per a vianants en aquesta zona. També, a causa de l'enderrocament d'un habitatge i al pas d'un camió, uns cables telefònics havien quedat solts o en suspensió a baixa altura, per la qual cosa han sol·licitat al primer edil la retirada d'aquests. Durant eixe mateix matí, operaris de Via Pública han acudit amb una grua per a col·locar aquests cables i retirar els que no donaven cap mena de servei a la ciutadania.

Durant la visita, els veïns de la zona també han agraït la labor del Consistori en la neteja de la plaça durant el Pla Integral iniciat aquesta legislatura.

“Amb els meus veïns” són trobades on cada setmana, l'alcalde visitarà un sector de la ciutat per a escoltar idees, suggeriments, mancances o desperfectes que seria convenient abordar per part de l'ajuntament per a millorar la qualitat de vida i benestar dels burrianencs

 

 

 

Un helicòpter efectuarà aquestes actuacions de manera controlada en aquelles zones on es complisquen els requisits per a aquesta fi.

 

Burriana.- (19-04-24). L'Ajuntament de Burriana, en coordinació amb el servei de control de mosquits de la Diputació de Castelló realitzarà un pla de tractament aeri enfront de les larves de mosquits en el municipi; uns vols de control de plagues que no es realitzaven a Burriana des de fa més de deu anys.

Aquestes actuacions es realitzaran en les zones on es compleixen els requisits en els períodes de maig-juny i setembre-octubre, davant episodis de pluges combinats amb l'augment de les temperatures mitjançant un helicòpter, per a poder emprar aquest tipus de tractaments de manera exacta en les zones de Sant Gregori, zones inundables del riu Millars i parcel·les pròximes al Clot de la Mare de Déu,

D'altra banda, existeixen zones on no es compleixen els requisits mínims per a executar aquestes actuacions de control aèries, com ara la zona de la Serratella, a causa de l'àmplia presència d'habitatges on no s'aconsegueix la distància mínima de 50 metres i superfície mínima de 0,5 hectàrees.

 

“Aquestes actuacions es complementaran amb les que s'estan efectuant en la resta del terme municipal per mitjans terrestres de manera setmanal, posant l'accent principalment en la vigilància dels focus catalogats i executant tractaments larvicides en aquelles masses d'aigua estancades on es detecte la seua presència”, ha explicat la regidor de Sanitat, Isabel Monfort.

 

Cal indicar que en els tractaments enfront de mosquits es prioritzen els larvicides, és a dir, aquells destinats a reduir les poblacions de larves per a evitar el seu desenvolupament a adult i així evitar molèsties a la població. Per a això, s'empren productes biològics d'alta eficàcia, que únicament afecten larves de mosquit, sent el mateix producte utilitzat en els tractaments aeris.