• Coincidint amb el Dia Internacional del Modernisme, el consistori llança una línia de subvencions nova per a la rehabilitació de façanes, il·luminació i interior de les joies arquitectòniques del cor de la capital de la Plana Baixa


Burriana.- (10-06-2024). L'Ajuntament de Burriana, a través de la regidoria de Patrimoni dirigida per l'edil Alejandro Clausell i coincidint amb el Dia Internacional del Modernisme, ha presentat el Pla de Recuperació del centre històric de la ciutat. Així, el consistori ha llançat una línia de subvencions amb la finalitat de rehabilitar i il·luminar façanes, juntament amb actuacions a l'interior de les joies arquitectòniques del cor de la capital de la Plana Baixa.

 

D'esta manera, l'equip de Govern fa el primer pas dins de l'estratègia marcada al llarg dels pròxims anys per a posar en valor les vivendes històriques de la ciutat i crear un museu a l'aire lliure que contemple totes les façanes úniques de Burriana fruit dels anys daurats de l'exportació de l'agrícola.

 

Línia de subvencions

 

La línia de subvencions posada a la disposició dels propietaris dels immobles amb façanes protegides ascendix a 50.000 euros. La concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, té com a objectiu fomentar la conservació i posar en valor el patrimoni arquitectònic local i especialment els edificis protegits situats en el Conjunt Històric de la ciutat de Burriana.

 

L'objecte de subvenció seran les inversions que realitzen les persones beneficiàries en treballs de rehabilitació, pintura, il·luminació ornamental o reformes interiors executades sobre els edificis protegits

 

Únicament s'admetrà una sol·licitud de subvenció per edifici cadastral i cada sol·licitud podrà ser subvencionada, segons la línia respectiva, en diferents percentatges. En el primer cas, es dotarà d'un 80% del pressupost protegible per a la reparació de revestiment, pintura i obres de rehabilitació de façana. En el segon cas, també fins a un 80% del pressupost protegible serà destinat per a il·luminació ornamental. I finalment, per al tercer dels casos, es dotarà de fins a un 60% del pressupost per a les reformes i rehabilitacions de l'interior de l'immoble. Tant en el cas que s'opte per una o per diverses línies, el límit màxim de la subvenció serà de 15.000 euros per vivenda.

 

Il·luminació

 

Una altra de les novetats de la iniciativa és que aquells propietaris, arrendataris amb permís del titular de la propietat o les comunitats de propietaris d'immobles protegits inclosos en el Conjunt Històric de Burriana, que estiguen interessats a instal·lar il·luminació ornamental en les seues façanes, han de saber que una vegada estiga en funcionament, si així ho consideren s'oferirà la possibilitat de connectar-la a la il·luminació pública general i per consegüent, no tindrà cost en la factura de la llum per als propietaris.

 

Pròximes reunions amb entitats del sector financer i immobiliari

 

La regidoria de Patrimoni té previst reunir-se pròximament amb una sèrie d'entitats del sector financer establides en la capital de la Plana Baixa juntament amb empreses del sector immobiliari amb la finalitat d'establir sinergies entre propietaris i possibles inversors, a més d'analitzar la possibilitat de potenciar línies de crèdit avantatjoses fonamentades en l'interés general de la ciutat. “Burriana té una alta demanda de joves i professionals que volen viure en el centre històric de la ciutat però l'oferta actual no cobrix estes necessitats”, ha valorat Clausell, qui ha afegit que “un centre sense activitat i amb immobles tancats, és un centre sense vida i este Pla de Recuperació del centre històric retornarà la vida i el pols al cor de la nostra ciutat”.

 

Propietaris

Fruit dels anys daurats de l'exportació citrícola, Burriana va ser un dels municipis amb més població llicenciada de la província de Castelló. Per això, a conseqüència del període econòmic més expansiu de la capital de la Plana Baixa i de les oportunitats laborals que oferien altres grans ciutats d'Espanya, molts d'estos joves altament qualificats van establir la seua residència habitual lluny de Burriana. Ara, des del consistori s'està localitzant, un a un, als prop de 200 propietaris i hereus de les joies arquitectòniques del modernisme, afectades per estes línies de subvencions que estaran disponibles els pròxims anys, per a remetre'ls una carta informativa sobre els avantatges de posar en valor estes propietats. En l'actualitat, moltes d'elles, es troben tancades i en desús, per la qual cosa es “pretén seduir, convéncer i ajudar a aquells propietaris que estiguen interessats a retornar l'esplendor a una part molt important de la nostra història i patrimoni”, ha detallat el regidor.

 

Ciutat de Museus

L'objectiu últim del Pla de Recuperació del centre històric és posar en marxa el museu modernista a l'aire lliure, dins d'una estratègia global de convertir a Burriana en una “Ciutat de Museus”. De la mateixa manera evitar el declivi que patixen moltes urbs en la seua zona més cèntrica a causa de la deterioració i abandó dels immobles. Un nou espai, que retorne al visitant a l'esplendor del passat històric del municipi per a reviure el patrimoni arquitectònic, musical, artístic i literari del Modernisme que permetrà descobrir esta fascinant moda que tant va significar per a la ciutat. Un trajecte que permetrà conéixer encara més la localitat a través dels edificis més destacats del Modernisme, testimonis de l'auge econòmic produït pel comerç de la taronja a principis del segle XX, en el qual hi havia al voltant de 200 comerciants exportadors de taronja i que va significar una autèntica revolució per al desenvolupament i l'urbanisme de la ciutat.

 

D'esta manera, es pretén crear “un passeig i un trajecte a la disposició de visitants i turistes, que oferisca una experiència única a la província, dotat de cartells informatius amb dades històriques i rellevants sobre els immobles, així com de façanes ornamentadas que doten de bellesa i valor afegit al centre històric del municipi” ha destacat Clausell.