- Cinc caps de setmana amb activitats variades, culturals i lúdiques, per a estimular i animar la ciutat

- Teatre, música, tradició i patrimoni en una programació d'oci i cultura amb motiu de les festes del patró de Borriana

- Com a novetat d’enguany, l'esdeveniment musical “Festa a Sant Blai” els dies 17 i 18 de febrer, amb entrada lliure i gratuïta al pàrquing de la Terrassa Payà i amb les actuacions de grups i solistes musicals valencians i locals

 

La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, juntament amb el regidor de Cultura, Vicent Granel, han presentat aquest matí la programació en honor al patró de Borriana, Sant Blai, amb més de cinquanta activitats tradicionals, d'oci i cultura, per a dinamitzar el municipi durant més d'un mes, des del 25 de gener fins al 26 de febrer.

En la presentació, Lluïsa Monferrer ha destacat com a novetat per a enguany l'esdeveniment musical “Festa a Sant Blai” els dies 17 i 18 de febrer, amb entrada lliure i gratuïta al pàrquing de la Terrassa Payà i amb les actuacions de grups i solistes musicals valencians i locals.

També com a novetat, el diumenge 29 de gener de vesprada se celebrarà un acte per a la gent gran d'entrada lliure a la Llar Fallera, amb l'actuació de la Schola Cantorum de la Vall d'Uixó amb tres sopranos, dos barítons i un tenor que interpretaran música de sarsuela i que continuarà amb un berenar amb rotllo de Sant Blai i suc de taronja amb la màquina cedida per la Cooperativa Sant Josep, i després ball amb música de Ball i Mes.

Segons ha explicat l'edila de Festes, s'ha apostat per la “diversitat” en la programació per “arribar a tota classe de públic”, també per “ampliar l'oferta durant més d'un mes per a dotar-la de “major abast i transcendència”, i per combinar “tradició, folklore, cultura, música i activitats infantils”.

Per part seua, Vicent Granel ha assenyalat que des de fa quatre anys s'ha conjuminat festes amb cultura perquè “hem volgut que Sant Blai tinguera una programació cultural i d'oci rellevant, i a l'altura del nostre patró, amb què hem aconseguit que siguen fins a cinc els caps de setmana consecutius de programació”.

Una programació que ja va començar la setmana passada amb la inauguració de la primera sessió del XV Concurs de Teatre en valencià, i continuarà aquest cap de setmana amb la segona edició del Festival de Teatre Infantil El Cuc, que arrancarà aquest divendres 27 de gener al claustre del CMC la Mercè i continuarà cada divendres amb una proposta plena d'actuacions infantils. El divendres 27 també comencen les XIV Jornades de la Taronja, organitzades per l'Associació d'Hostaleria de Borriana, que s’allargaran fins al 12 de febrer.

El dissabte 28 i diumenge 29, l'humorista i presentador valencià Eugeni Alemany oferirà al Teatre Payà de Borriana tres funcions del seu últim espectacle A ningú que li passe i el diumenge 29 serà el torn de la XXIII edició de la Volta a les ermites. També el diumenge a la vesprada per a la gent gran se celebrarà un acte d'entrada lliure en la Llar Fallera.

Però, serà al llarg de la setmana que ve quan les activitats més pròximes a la data de celebració de la festivitat en honor al patró, Sant Blai, adquireixen més força. El Cicle de Conferències sobre la taronja en la Mostra de Qualitat Agroalimentària de la Plana Baixa, que tindrà lloc els dies 30 i 31 de gener a la sala de plens de l'Ajuntament; alhora que els actes religiosos en honor a Sant Blai, sant patró, agafen força, entre els quals destaca el dijous dia 2 de febrer el trasllat de la imatge del sant des de l'ermita de Sant Blai a la basílica d’El Salvador en acabar la Vigília de la Fe en la basílica d’El Salvador.

Dia de Sant Blai

El 3 de febrer, dia del patró de la ciutat, començarà amb la Font del Vi, un símbol de la ciutat que comptarà amb la lectura dels versos de Batiste el Bessó dedicats al patró i a Borriana per part de les persones que tradicionalment els reciten, que evoquen tradicions i històries del passat, antics oficis, la vida en el camp o la tradició del dia de Sant Blai.

També el tradicional esmorzar popular amb vi, suc de taronja, amb la III edició de la Degustació Popular de Taronges Flamejades de l'associació d'Hostaleria de Borriana, i amb una mostra del folklore local i autòcton amb l'actuació del Grup Infantil de Dansa Tradicional valenciana del Centre Municipal de les Arts Rafel Martí de Viciana; així com activitats i tallers programats en la zona pròxima a la Font del Vi.

Els actes religiosos i més solemnes en honor al patró, Sant Blai, es distribueixen al llarg del dia 3. Així, a les 11 del matí, se celebrarà missa Major a la basílica d'El Salvador i per a la vesprada la tradicional processó, un dels actes religiosos més seguits i multitudinaris, alhora que solemne i emotiu dels que se celebren durant l'any a la capital de la Plana Baixa. Com a colofó del dia del patró de la ciutat, tancarà la jornada festiva un castell de focs artificials en la zona del riu.

Més activitats

A més, també es comptarà amb un cap de setmana complet amb la tradicional festa de les paelles de Sant Blai, el dissabte 4 de febrer a la Terrassa Payà i el carrer Sant Vicent, amb una actuació musical en directe, i el mateix dissabte el XVI Aplec de Gegants i Cabuts de Sant Blai, en diferents emplaçaments.

Per al diumenge 5 de febrer, la XXIV Trobada de Boixeteres i una nova edició de la Cursa de Sant Blai, les dos activitats convertides ja en una gran tradició a la ciutat. També al Teatre Payà, el concert homenatge a Nino Bravo de la Banda Simfònica AFB amb els cantants Ángel Bellido, Laia Benaches i Aurelio Cámara.

Els dies 9 i 10 de febrer comptaran amb les II Jornades d'Història i Patrimoni de Sant Blai, a l'ermita de Sant Blai. I el divendres 10 al Teatre Payà l'actuació de Carles Sans, un dels membres del grup Tricicle, amb el seu espectacle en solitari titulat Per fi sol!, que serà la seua primera cita en terres valencianes.

Així mateix, el diumenge 12 de febrer esta previst el Memorial Fandos a l'ermita de Sant Blai, enguany amb la Coral Vicent Ripollés. A més del festival emac. els dies 10, 11 i 12 de febrer, amb les diferents activitats artístiques, concerts i sessions de Djs al CMC la Mercè com a centre de totes les activitats d'aquest esdeveniment cultural multidisciplinari, que conjumina les millors propostes de música avançada amb de l'art jove i contemporani.

Igualment, es comptarà amb la nova proposta de l'Ajuntament en la programació de les festes patronals, amb l'esdeveniment “Festa a Sant Blai” previst per als dies 17 i 18 de febrer en una carpa que el consistori instal·larà en el pàrquing de la Terrassa Payà, amb les actuacions de grups i solistes musicals valencians i locals com ara Generación Z, Destrangis, tributo a Estopa, Dj Lowline, Sinbikini, Bombai i els Djs Font i Carles Carbonell.

Finalment, i juntament amb la realització del Cuc Teatre Infantil i del XV Concurs de Teatre en valencià, la programació de Sant Blai acabarà, després de moltes i diferents activitats, amb la 4a Ruta a cavall de Sant Blai el diumenge 26 a les 10h del matí amb una concentració de cavalls i carruatges al carrer del Calvari, organitzada per l'Ajuntament amb la col·laboració de l'associació Amics a Cavall de la Comunitat Valenciana.