Cerca de 1.000 personas en la Volta a les ermites de Borriana 2023
Volta a les ermites de Borriana 2023
  • - La caminada, amb un total de 25 quilòmetres de trajecte entre camins de tarongers i la mar, permet conèixer el patrimoni cultural de Borriana i el seu entorn natural


La tradicional Volta a les ermites de Borriana ha tornat a demostrar la devoció que els veïns i veïnes de la ciutat tenen per aquesta cita, ja que, malgrat el dia gris i fred, segons l'organització, després del recompte d'inscripcions i repartiment de samarretes, al voltant de 1.000 persones s'han donat cita per a prendre part en l'eixida.

La ruta de les ermites és una iniciativa cultural i esportiva que cada any organitza la falla Don Bosco amb la col·laboració de l'Ajuntament de Borriana. Al voltant de les vuit del matí, s'han concentrat la majoria de les persones participants a les portes del casal de la falla amb la samarreta commemorativa de l'edició i la credencial, on s'ha oferit un desdejuni a les persones inscrites.

Poc després, a les 8.30h, s'ha iniciat la caminada amb l'alcaldessa de Borriana al capdavant amb la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, les Reines Falleres de la ciutat, Silvia Navarro i Maria Olivas, i nombrosos representants de la corporació municipal i de la falla Don Bosco.

La Policia Local de Borriana, amb Protecció Civil i les persones voluntàries de l'organització, ha vigilat durant tot el recorregut el desenvolupament de la prova i n’ha garantit la seguretat perquè la ruta discorreguera d'acord amb el que s’havia planificat.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, poc abans d'iniciar el recorregut ha destacat que la Volta a les ermites s'ha convertit en “un referent, una cita pràcticament ineludible per als borrianencs i les borrianenques” i ha manifestat que després de més de dos dècades “està molt consolidada en la capital de la Plana Baixa i s'ha convertit en referent i en motiu d'inspiració per a altres activitats d'aquest tipus que en els últims anys han sorgit en localitats veïnes”.

També ha mostrat la seua satisfacció per l'elevada participació “en una activitat que combina perfectament l'exercici físic i els hàbits de vida saludable amb el coneixement del nostre patrimoni rural repartit pel terme municipal. Activitat en la qual l'Ajuntament sempre col·labora i fa tots els possibles per a facilitar-ne l’organització”.

Safont ha subratllat la importància de la Volta a les ermites en “la promoció i posada en valor del patrimoni cultural de Borriana a partir de la creació d'un circuit que enllaça les 6 ermites del terme municipal”, i ha recordat que està declarada itinerari d'interès turístic local de la Comunitat Valenciana.

Trajecte

Ja des de l’inici, i després d'un complet desdejuni amb xocolate i fartons, centenars de persones han pogut gaudir de la ruta al ritme amb què es recorre la Volta a les ermites, amb un total de 25 quilòmetres de trajecte entre camins de tarongers i la mar, que permet recórrer el patrimoni cultural de Borriana i el seu entorn natural, en un circuit que agrupa les 6 ermites disperses pel terme municipal.

Després de passar per l'ermita de Sant Blai, encara dins de la ciutat, les persones participants han iniciat el trajecte pel camí Santa Pau, que du fins a l'ermita de Santa Bàrbara, on l'organització oferia un complet esmorzar per a recuperar forces.

Més tard, la Volta a les ermites s'ha dirigit cap a l’Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu per a arribar a l'ermita de la Misericòrdia, on una vegada més s'ha pogut reposar forces gràcies a la fruita, les begudes i refrigeris que enguany s'han repartit en totes i cadascuna de les parades del trajecte.

Després de recórrer tot el paratge del Clot i travessar les carreteres del Grau i del Port per Novenes de Calatrava, la Volta arriba a la zona sud del terme municipal per a visitar l'ermita de l'Eccehomo i, finalment, la de la Sagrada Família a les Alqueries del Ferrer, última parada abans de la tornada al nucli urbà i de l'aplaudiment final enfront del col·legi Salesià amb què les persones participants han finalitzat el recorregut sis hores, més o menys, després de l’inici, i han obtingut el certificat d’haver fet la prova.

La regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, ha posat en valor la ruta de les ermites com un esdeveniment de difusió que contribueix a “la promoció i revaloració del patrimoni cultural i natural de Borriana”, ja que al llarg del recorregut “també es pot observar la presència d'alqueries, pous, séquies i diverses construccions que conformen un paisatge rural molt particular.