Pregó y Crida en Burriana 2023
El Pregó y la Crida dan inicio a las fallas de 2023 en Burriana
  • - Les Falles de Sant Josep de 2023 ja han començat oficialment


Borriana ha anunciat les seues festes josefines per a enguany, 2023, amb el Pregó i la Crida, i ha iniciat de forma oficial un mes sencer dedicat a les festes de les falles. El pregó i la crida suposen el preludi de la setmana gran de Borriana, quan els monuments fallers inunden els carrers de la ciutat i la tradició i la festa tornen a donar-se la mà a la capital de la Plana Baixa.

Des de les sis de la vesprada, la comitiva oficial amb la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, al capdavant han arreplegat les Reines Falleres, Sílvia Navarro i Maria Olivas, i han anat incorporant-se progressivament cadascuna de les 18 agrupacions falleres de la ciutat a la desfilada que ha confluït finalment en la Crida des del balcó de l'Ajuntament.

Les dones que formen part de la Junta Local Fallera, com és habitual, han participat en aquest acte lluint la indumentària valenciana tradicional, però en aquesta ocasió han exhibit el seu vessant solidari i totes han substituït el pentinat tradicional per la còfia fallera per a visualitzar que es pot compaginar la indumentària mentre es rep tractament contra el càncer i, al mateix temps, solidaritzar-se amb una companya que ha finalitzat recentment el tractament.

Com mana la tradició, el pregoner, Javier Gual, ha cridat a la participació i a viure de forma ben intensa la festa de les falles. Després de recollir les dos reines, el Pregó ha començat a les 18 hores a la Llar fallera, i ha recorregut gran part dels carrers de la ciutat amb la incorporació progressiva de les representants de cadascuna de les agrupacions, però amb parada i lectura del pregó en les falles Don Bosco, Chicharro, Sant Josep i Rei Jaume I. Finalment, s'han dirigit a la plaça Major on, des del balcó de l'Ajuntament, s'ha realitzat la tradicional Crida.

Les reines falleres, una vegada més, han convidat tant a veïns i veïnes de Borriana com a totes les persones que visiten la ciutat i que desitgen viure unes festes úniques com les Falles i han animat també al fet que tota la ciutadania “participe intensament de les festes” i que les celebracions discórreguen “de forma tant cívica com intensa”, perquè les Falles de 2023 “queden sempre gravades per al record”. ”El Pregó i la Crida han submergit de ple els borrianencs i les borrianenques en les nostres festes més representatives”, segons ha conclòs la regidora.

Enguany la Crida ha comptat amb una il·luminació especial en la façana de l'Ajuntament, una peça musical de diversos minuts per a omplir de color i música la plaça Major, i un espectacle pirotècnic, per a donar la benvinguda a les Falles de 2023, i que un any més ha posat el punt final als actes del Pregó i la Crida.

El castell de focs artificials ha tornat a posar, un any més, el punt final als actes del Pregó i la Crida. El cap de setmana que ve, 4 i 5 de març, es reprendrà l'activitat fallera amb les dos cavalcades del Ninot que se celebraran novament pels carrers de la ciutat