- Des d'avui, ja es pot adquirir en quioscos i llibreries de la ciutat el volum complet de prop de dos-centes pàgines en què s'arreplega tota la informació sobre les Falles de Borriana

- Entre les novetats de la programació d'enguany, destaca la macrodespertà que farà alçar-se la ciutat el diumenge 12 de març


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, han presentat l'edició del llibre faller i la programació de falles corresponent a les festes de 2023, un volum complet de prop de dos-centes pàgines en què s'arreplega tota la informació sobre les falles d'enguany a Borriana.

Segons ha indicat l'alcaldessa, avui es reparteixen els exemplars entre totes les comissions falleres i també en la pràctica totalitat de les llibreries i quioscos de la ciutat del llibre Faller, és per això que des d'avui mateix ja es poden adquirir a un preu de 8 euros.

L'Ajuntament ha editat un total de 1.200 exemplars del llibre, molt esperat entre el món faller de Borriana, i on es pot trobar la programació fallera, des dels esbossos de cadascun dels monuments, tant grans com infantils, que es podran vore als carrers a partir del dia 15, fins a la crítica satírica que inclourà cada falla.

Per part seua, la màxima responsable de l'àrea municipal de Falles ha manifestat la seua satisfacció i ha assegurat que “un any més estem molt complaguts de poder oferir una publicació que és una més de les creacions artístiques que es desenvolupen durant les falles a la nostra ciutat”.

Igualment, Sara Molina ha assegurat que el llibre Faller s'ha convertit en “la guia perfecta per a conèixer tant els esbossos dels monuments, com la crítica de cada falla o la composició de les corts falleres de cadascuna”.

Enguany, a més de l'edició en paper, per segona vegada es compta amb una edició digital que podrà ser consultada en la pàgina web municipal.

 

Macrodespertà

D'altra banda, entre les novetats de la programació d'enguany, Sara Molina ha destacat la macrodespertà que farà alçar-se la ciutat el diumenge 12 de març i que s'iniciarà amb una concentració a les 7.30 hores de les comissions falleres a la plaça de la Mercè per al repartiment dels trodebac, per a començar la desfilada de la despertà a les 8h des de la plaça de la Mercè, per a continuar pel carrer la Carrera i seguir pel Pla fins al carrer Major. En acabar, es farà un esmorzar popular.

També la Nit del Foc de Borriana serà especial enguany, ja que recuperarà la tradició i es dispararà com es feia tradicionalment, el dissabte 18 de març a les 21 hores, vespra de la festivitat de Sant Josep, que començarà amb traques corregudes simultànies des de quatre sectors que són els quatre punts cardinals del municipi, fins a arribar al centre de la ciutat: camí d’Onda, barri València, la Mercè i Sant Blai, que arribaran fins a l'Ajuntament, on es dispararà una palmera i a continuació un castell de focs artificials.

Reyes Martí, pirotècnica de Borriana, serà l'encarregada de disparar tots els espectacles de foc artificial durant les Falles de 2023, ha explicat Molina, qui ha agraït i felicitat les persones que han treballat en l'edició del llibre i també al guanyador del concurs de disseny del cartell anunciador de les festes, que també és la portada de la publicació, Falles de Sant Josep 2023.

En la presentació, Sara Molina ha fet un repàs exhaustiu als actes que després del pregó i la crida celebrats ahir diumenge tindrà la ciutat, entre els quals ha destacat les cavalcades del Ninot del pròxim cap de setmana, la plantà, la solemne ofrena i els espectacles pirotècnics com la mascletà nocturna el dia de la plantà, i les altres tres diürnes consecutives els dies 17, 18 i 19, que es completarà amb l'espectacular Nit del Foc que tindrà lloc el dia 18 de març.

També s'ha referit a la plantà, per quart any, d'una falla “molt especial i solidària”, la que realitzen persones amb trastorn mental greu dins d'un projecte de rehabilitació de l'Associació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental (AFDE), el dia 14 de març.