• La capital de la Plana Baixa inaugurarà els seus actes taurins el dissabte 31 amb un correbou vaquilles de la ramaderia Nacho Claramonte


Burriana.- (07-08-24). L'Ajuntament de Burriana, a través de la regidoria de Festes, ha presentat la programació taurina de cara a una de les celebracions més esperades a la ciutat, les Festes de la Misericòrdia, que es duran a terme del 30 d'agost al 8 de setembre. Així doncs, el començament de les festivitats estarà ple d'emocionants actes taurins organitzats per l'Ajuntament de Burriana juntament amb la Federació Taurina de Burriana, que prometen satisfer la passió i la tradició de l'afició.

 

Enguany, la capital de la Plana Baixa comptarà amb 19 bous salvatges, sis d'ells adquirits pel consistori i la resta per les penyes taurines. Les ramaderies de renom que delectaran a la població són els ferros de Victoriano del Riu, Victorino Martín, Sobral, Salvador Domecq, Lagunajanda, Torrealta, Amparo Valdemoro, El Parralejo, Peñajara, El Pilar, Font Ymbro, Carmen Valiente, Gns. Infants, Gns. Monferrer, L'Esperó, La Gineta , Au María, Fernando Mansilla, Gns. Bellés, Ordi Gago, Germán Vidal, El Cotillo, Núñez de Tarifa, Laura Parejo, Madroñiz i Juan Faet.

 

DIMECRES 28

 

La setmana taurina començarà amb la Inauguració de l'exposició de fotografia taurina “30 AÑOS EN IMÁGENES” del fotògraf burrianenc, José Centelles Montolio, en el Casino de la Societat Centro España i que es podrà visitar durant tota la setmana de festes. L'organització d'este esdeveniment està a càrrec de la Federació Taurina de Burriana.

 

DISSABTE 31

 

El gruix de les festes començarà a les 12:00h. amb un espectacular correbou i exhibició de vaquilles de la ramaderia de Nacho Claramonte. El recorregut inclourà els carrers Misericòrdia, la Plaça Pla de Sant Blai, i el carrer Barranquet.

 

A la vesprada, a partir de les 18.00, s'iniciarà la solta d'un impressionant bou de la ramaderia de Victoriano del Rio, identificat com a “Bisonte”. L'eixida d'este bou, en la Plaça Major, està patrocinada per l'ajuntament.

 

A continuació, es presentarà un altre bou, esta vegada de la ramaderia d'Amparo Valdemoro, amb el nom “Guti” i patrocinat per la penya “La Finquita”. La seua eixida també tindrà lloc en la Plaça Major.

 

Seguidament, els assistents podran gaudir de la tradicional entrada de caixó amb cavalls, patrocinada per la “Penya de Penyes”. Este esdeveniment serà un espectacle únic, mantenint una de les tradicions més estimades de les festes.

 

Posteriorment, tindrà lloc la solta d'un bou de la ramaderia El Parralejo, conegut com a “Cazador”, patrocinat per la “Penya de Penyes”, que eixirà des de la Plaça El Pla.

 

Per a tancar la vesprada, hi haurà una exhibició de vaquilles de la ramaderia Gns. Infants. Igual que en el matí, el recinte de l'exhibició de vaquilles estarà limitat a les dos places de cadafals.

 

Finalment, a les 23.00, es realitzarà l'esperada embolada d'un bou de la ramaderia de Sobral, nomenat “Escarbador”. Este esdeveniment nocturn, que es durà a terme en la Plaça Major, promet ser un dels moments més emocionants de la jornada.

 

DIUMENGE 1:

 

El dia començarà a les 12:00h. amb la transhumància urbana, englobada dins de les activitats infantils, en la qual es realitzarà el trasllat de bestiar de raça avileña al carrer La Carrera.

 

A la vesprada, a les 18:00h., un banyat de la ramaderia Peñajara de nom “Naranjero “, patrocinat per la penya “El Bou//Bou de France” eixirà de la Plaça Major, seguit d'un altre bou de la ramaderia del Pilar, de nom “Caracol”.

 

A continuació, un banyat de la ramaderia de Fuente Ymbro, patrocinat per Satine, efectuarà la seua eixida també des de la Plaça Major, seguit d'una exhibició de vaquilles de Hnos. Infantes. El recinte de l'exhibició de vaquillas només constarà de les dos places de cadafals.

 

A la nit, a les 23:00h. un bou de la ramaderia Salvador Domecq, de nom “Trotamundo”, patrocinat per l'ajuntament serà embolat des de la Plaça El Pla.

 

DILLUNS 2:

 

El dilluns, els festejos donaran principi a les 18:00h. amb l'eixida d'un bou de la ramaderia Carmen Valiente des de la Plaça Major, de nom “Sieterio“, i patrocinat per la penya “l´Alternativa”. Li seguirà un banyat de la ramaderia Torrealta, de nom “Vidriero”, patrocinat per l'ajuntament, que eixirà de la Plaça El Pla. Posteriorment tindrà lloc una exhibició de vaquilles de Hnos. Monferrer.

 

A la nit, a les 22:00h. Es realitzarà un correbou infantil amb carretons embolats per la Vila del Bou, a càrrec de la companyia Bou per la Vila.

 

Per a concloure el dia, es realitzarà un correbou de bous embolats de la ramaderia L'Esperó. El recorregut inclourà els carrers Misericòrdia, la Plaça Pla de Sant Blai, i el carrer Barranquet.

A continuació, tindrà lloc l`embolada, des de la Plaça el Pla, d'un banyat de la ramaderia Torrealta, de nom “Vidriero”, i patrocinat per l'ajuntament.

 

DIMARTS 3:

 

El dimarts, els actes començaran a les 18:00h. amb l'eixida des del Carrer Major d'un bou de la ramaderia La Gineta, de nom “Kaká “, patrocinat per la penya “El Terçio”.

 

A continuació, un astado de la ramaderia Ave Maria, de nom “Consentido” i patrocinat per la penya “Dones del Bou”, eixirà de la Plaça Major. Seguidament se celebrarà una exhibició de vaquilles de Fernando Mansilla.

 

Ben entrada la nit, a la 01:00h. es comptarà amb vaquilles enfundades de la ramaderia de Hnos. Bellés per a amenitzar la tradicional festa de disfresses de les penyes. Un acte patrocinat per l'ajuntament, en col·laboració amb la penya “Aficionats al Corro”.

 

DIMECRES 4:

 

El dimecres a les 18:00h., un astado de la ramaderia Cebada Gago, de nom “Estafador”, patrocinat per la penya “Va de Bous” sadrá des de la Plaça Major. A continuació, tindrà lloc una exhibició de vaquilles de “La Espuela”.

 

Per a finalitzar el dia, a les 23:00h., un bou embolat de la ramaderia Germán Vidal, de nom “Meregildo”, patrocinat per la penya “Un bou més”, serà embolado des de la Plaça El Pla.

 

 

DIJOUS 5:

 

El dijous serà el dia dedicat a les activitats infantils. Esta jornada començarà a les 11:30h. amb un concurs infantil de dibuix taurí en grans dimensions amb guixos de colors al Carrer Major. Al seu torn, tindrà lloc un taller infantil de confecció de divises, on es podrà aprendre a crear un d'estos distintius de la mà de Salas Divisas.

 

A la vesprada, a les 19:00h. hi haurà una cercavila taurina infantil a càrrec del grup Bou per la Vila. En este es realitzaran quatre correbous i concurs de retallades pel recinte dels cadafals.

 

El dia tancarà a les 22:30h. en la Plaça Major amb un taller infantil de emboladors per a aprendre a crear unes boles de embolar i conéixer tots els aparells necessaris, impartit per les quadrilles “El Salao”, emboladores Batalla, Joves del Carmen i Taurinas Maneras. Al que seguiran les embolades infantils “Maraya Xiqui”, on s’embolaran quatre carretons de la companyia “Bou per la Vila” en la Plaça el Pla.

 

 

DIVENDRES 6:

 

En el penúltim dia de festejos taurins, a les 11:00h. hi haurà una jornada de portes obertes dels corrals municipals.

 

Seguidament, a les 11:30h. es realitzarà en la Plaça Major, una classe pràctica de toreig de saló en presència dels alumnes de l'Escola taurina de Castelló, que realitzaran una demostració de les principals sorts del toreig a peu, on tothom podrà acudir amb el seu capot i crossa i aprendre al costat d'ells.

 

A la vesprada, a les 18:00h., un bou de la ramaderia El Cotillo, de nom “Repique“ i patrocinat per la penya “Jovens del Bou”, eixirà de la Plaça El Pla. A continuació, un banyat de la ramaderia de Nuñez de Tarifa, de nom “Tobillito” i patrocinat per la penya “Les Bourrianeres”, eixirà de la Plaça Major. Seguidament tindrà lloc una exhibició de vaquilles de Laura Parejo.

 

Finalment, a les 23:00h. un bou embolat de la ramaderia de Madroñiz, de nom “Bobito”, patrocinat per l'ajuntament i que serà embolat en la Plaça Major.

 

 

 

DISSABTE 7:

 

Per a finalitzar, l'últim dia d'actes taurins donarà principi a les 12:00h. amb una exhibició de vaquillas de la ramaderia Juan Faet.

 

A la vesprada, a les 18:00h., un bou de la ramaderia de Torrealta, de nom “Guerrero“ i patrocinat per la penya “Els Braus”, eixirà de la plaça El Pla. A continuació un astado de la ramaderia de Victorino Martín, de nom “Platero“ i patrocinat per l'ajuntament farà la seua eixida des de la Plaça El Pla. Per a finalitzar tindrà lloc una exhibició de vaquilles de Hnos. Bellés.

 

DISSABTE 28:

 

Però els actes taurins no culminaran fins al dissabte 28 de setembre, amb l'esperat  lliurament dels “XXI PREMIS TAURINS CIUTAT DE BURRIANA”, una gala taurina on es premiarà al millor detall, millor presentació i millor joc de les festes de la Misericòrdia 2024. La cerimònia es durà a terme en El Llar Faller i serà seguida per un sopar de paiporta i una actuació musical del grup flamenc-pop Rumba Sierra. La Federació Taurina de Burriana organitza este esdeveniment en col·laboració amb Construccions i reformes Juanma, Burriana Teve i l'Ajuntament de Burriana.

 

A més, es retransmetrà totes les vesprades de bou en directe a través de Burriana Teve i es realitzarà un sorteig gastronòmic entre els cadafals i escales que conformen el recinte taurí; organitzat per la Federació Taurina de Burriana en col·laboració l'Ajuntament de Burriana, La Boutique de la Carn, Carniceria Cati i Construccions i re-formes Juanma.

 

“Esta excel·lent programació d'activitats taurines per a les Festes de la Misericòrdia no hauria sigut possible sense la col·laboració de les penyes taurines de Burriana i, per descomptat, la implicació i dedicació de la Comissió del Bou en estes festes patronals tan importants per a tots nosaltres. De part de la regidoria de Festes i la corporació municipal ens agradaria agrair l'esforç de totes les persones que l'han fet possible”, ha afegit la regidora de Festes, Paloma Boix.