• La capital de la Plana Baixa compta actualment amb 105 pisos turístics que ofereixen un total de 530 places d'hostalatge, superant en gran volum les 195 places d'hotels i pensions del municipi.


Burriana.- (12-08-24). L'Ajuntament de Burriana ha valorat positivament la recent aprovació del nou decret llei de la Generalitat Valenciana que regula els habitatges d'ús turístic dins en el territori valencià. Cal destacar que la ciutat compta actualment amb 105 pisos turístics que ofereixen un total de 530 places d'hostalatge, superant notablement les 138 places disponibles als hotels i pensions de la localitat, sent la principal opció per a turistes i visitants en la capital de la Plana Baixa.

 

Este nou decret, que modifica l'anterior, introdueix importants novetats que busquen proporcionar seguretat jurídica tant al sector turístic com a la ciutadania. Una de les principals innovacions és l'autonomia que s'atorga als municipis per a decidir el model de ciutat que desitgen, permetent regular l'ús d'habitatges com a allotjaments turístics en funció de les seues circumstàncies específiques. Esta mesura reforça la capacitat de Burriana per a gestionar el desenvolupament turístic d'acord amb les necessitats locals.

 

Entre altres novetats, els nous habitatges turístics hauran de certificar en la seua declaració responsable que la comunitat de propietaris no prohibeix este ús, segons ho permet la Llei de Propietat Horitzontal. També s'estableix que, en cas de canvis de titularitat, la llicència haurà de renovar-se, ja que estarà lligada al titular i no a l'immoble, la qual cosa evitarà l'especulació amb les llicències. A més, el decret imposa l'obligació d'identificar a totes les persones que s'allotgen en estos habitatges, i permet desallotjar a aquells que incomplisquen les normes sense dret a reembossament.

 

A més, la normativa estableix que tots els habitatges d'ús turístic han de comunicar la seua referència cadastral abans del 31 d'agost de 2024, o en cas contrari, seran baixa en el Registre, ja que este termini és improrrogable. La renovació de les declaracions responsables per a obtindre autorització es realitzarà cada cinc anys, la qual cosa permetrà adaptar l'oferta a un mercat en constant evolució.

 

L'alcalde de Burriana, Jorge Monferrer Daudí, ha expressat el seu suport a esta nova regulació, assenyalant que “el decret aconsegueix un equilibri entre les necessitats del sector turístic i les dels ciutadans, oferint seguretat jurídica tant als usuaris, als titulars dels habitatges turístics, com a la societat en el seu conjunt”. Per la seua part, la regidora de Turisme, Noelia Peris afig que “esta mesura és clau per a mantindre l'harmonia en les zones residencials i per a reforçar la imatge de Burriana com una destinació turística de qualitat i confiança”.