-
L'Ajuntament està a l'espera que s'autoritze el tractament aeri sol·licitat a la Conselleria de Sanitat
-
A més, per a mantindre el terme municipal en les millors condicions sanitàries possibles, el consistori realitza desinsectacions terrestres contra els mosquits durant tot l'any
L'Ajuntament de Borriana ha començat a l'abril el reforç dels tractaments per a evitar la proliferació de mosquits, per a evitar una eclosió massiva en els pròxims dies de Setmana Santa i Pasqua després de les pluges recents del mes de març passat i la previsió d’augment de les temperatures que s’espera en aquests dies..
Tot i que la Regidoria de Salut que dirigeix Dolores Carbonell realitza actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any a través de l'empresa concessionària, Lokímica, encarregada de la seua gestió, les pluges incessants de les últimes setmanes a Borriana han estat determinants per a intensificar els tractaments contra els mosquits. Ja que les precipitacions abundants han provocat la proliferació de espais d’acumulació d'aigua en les zones d’aiguamolls litoral, que són els principals focus de reproducció d'aquests dípters.
Segons ha confirmat la regidora, encara que Lokímica ha confirmat que la setmana passada es va revisar la zona i no hi havia problema, aquest mes els treballs passen a ser quinzenals, després dels episodis de pluges de març i davant la pujada de temperatures, per a evitar l'aparició de focus de mosquits. A més, ha assenyalat que entre el dijous i diumenge d'aquesta setmana “es tornarà a revisar, per si es detecta algun focus per a intervindre”. No obstant això, ha assegurat, “l'empresa mantindrà equips de guàrdia per si calguera intensificar els tractaments”.
També ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè vigilen en els seus habitatges que no hi haja cap punt d'acumulació d'aigua estancada, per a evitar que en les propietats privades proliferen focus de cria, en què els professionals no poden actuar. Per aquesta raó ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “prevenir i evitar els estancaments d'aigua i eixugar les acumulacions en poals, bidons, piles, aigüeres, pous, tolls i basses en parcel·les privades”.
La responsable de l'àrea ha recordat que amb la finalitat de mantindre el terme municipal de Borriana en les millors condicions sanitàries possibles i evitar, a més, “els efectes molestos que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, l'Ajuntament realitza un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any i es potencia i intensifica en cas de necessitat, com ha passat ara o en el període estival”.
En el municipi, el tractament durant tot l'any està orientat a “evitar l'aparició d'insectes en qualsevol estat, larves o adults, completant-se a més amb el monitoratge de les zones i detall de resultats”, la qual cosa permet, segons Carbonell, “avaluar permanentment el servei i determinar les actuacions a realitzar”.
També ha concretat que els tractaments es realitzen tots els mesos de l'any i els productes emprats, ha assegurat, “són innocus per al medi ambient, i no afecten en cap cas la qualitat de les aigües ni a les zones, protegides o no, de fauna i flora”.
Respecte a les zones de tractament, l'edil de Salut ha explicat que s'estén “des del nucli urbà a la zona marítima, en àrees en què pot produir-se estancament d'aigua i zones on existeix vegetació abundant i acumulació d'aigua”.
Durant l'any, el tractament és mensual, quinzenal o setmanal, segons l'època de l'any, i durant alguns mesos l'obtenció de dades es realitza en 20 punts de monitoratge del terme municipal.
Aquestes actuacions es complementen amb els tractaments que realitza la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials en el terme municipal. A més, l'Ajuntament està a l'espera que s'autoritze el tractament aeri sol·licitat a la Conselleria de Sanitat.