- Aquest matí, 52 persones treballadores de l'Ajuntament han rebut formació bàsica sobre maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i tècniques bàsiques de primers auxilis


Personal de l'Ajuntament de Borriana ha rebut aquest matí coneixements bàsics sobre maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i tècniques bàsiques de primers auxilis en un curs organitzat per l'Ajuntament de Borriana i el Sindicat d'Infermeria SATSE Castelló, impartit per infermers amb una àmplia experiència en urgències i emergència, en el qual se'ls ha instruït per a saber reaccionar davant de diverses situacions d'emergència.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, amb la regidora de Salut i Personal, Lolín Carbonell, i el secretari provincial de SATSE Castelló, José M. Calas Sierra, han assistit a l'obertura del curs bàsic de formació en “salvar vides” impartit aquest matí en el centre de formació de la Policia Local de Borriana, per Rubén Peña, infermer d'urgències del HGUCS i M. Ángeles Lluch, infermera REA del HGUCS, i han participat 52 persones treballadores del consistori en dos grups.

Safont ha agraït a SATSE que proporcione sense cap cost aquest curs, i ha destacat la importància d'aquesta iniciativa perquè es tracta “d’aprendre a salvar vides”, considerem que els primers auxilis són un acte humanitari d'importància vital, perquè en actuar amb uns primers auxilis efectius podem salvar innombrables vides, ja que és molt probable que l'ajuda mèdica professional no estiga disponible de manera immediata en el lloc i en el moment necessaris”.

Per a prevenir i minimitzar en la mesura de les possibilitats els seus efectes, ha assegurat l'alcaldessa, “la realització d'un auxili eficaç, amb l’ús d’una sèrie de tècniques ben apreses i no aplicant remeis sense objecte, és imprescindible, i a això s'arriba rebent un bon curs de primers auxilis”.

Lolín Carbonell ha indicat que aquests coneixements i habilitats essencials sobre primers auxilis són “necessaris per a ajudar en cas que es produïsca alguna emergència i així augmentar els nivells de supervivència per a les persones que l’hagen patida i també què han de fer en cas de trobar-se amb una persona que presenta una parada cardíaca, un engarrofament o com s'empra un desfibril·lador semiautomàtic (DESA), entre d’altres situacions.

Cal tindre present que, en la majoria dels casos, els primers auxilis els realitzen ciutadans i ciutadanes que són testimonis d'un accident o d’una emergència i quan estan capacitats, ha precisat, “poden brindar atenció bàsica per a tractar lesions menors i preservar la vida fins que arribe l'ajuda mèdica professional”.

Per part seua, José M. Calas ha manifestat que l'objectiu que es planteja el Sindicat d'Infermeria amb iniciatives d'aquest tipus és “mostrar a la població com reaccionar davant casos de persones inconscients o accidentades, i que siguen conscients de la importància que té una actuació ràpida en les possibilitats de supervivència d'una persona ferida”.

En aquesta formació s'ha explicat com identificar una persona que ha patit una parada cardiorespiratòria o està inconscient, com aplicar els primers auxilis i com han de demanar ajuda als serveis d'emergència sanitària perquè puguen acudir a atendre la persona ferida.

El taller ha comptat amb una part teòrica, en què s'expliquen les nocions de RCP i el maneig de desfibril·ladors, i una pràctica en què els treballadors de l'Ajuntament de Borriana han practicat maniobres de reanimació cardiopulmonar amb material de simulació i les actuacions precises per a activar la denominada cadena de supervivència, que comença amb l'avís als professionals d'urgències.

Aquests tallers educatius, que el Sindicat d'Infermeria imparteix en diversos àmbits com ara col·legis, instituts, associacions cíviques, dins del “Programa d'Educació per a la Salut”, acosten la figura de la infermera i l'infermer a la població i fomenten l'aprenentatge de tècniques de primers auxilis i aturada cardíaca en ciutadans de totes les edats, especialment adults i adolescents.

Aquestes iniciatives per a impartir educació per a la salut en aquestes maniobres a la població posen de manifest “l’important paper dels professionals d'infermeria en la promoció i educació per a la salut dels usuaris i la seua determinació per a instruir la població sobre com salvar una vida”.