- Amb l'adhesió com a soci col·laborador de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) en virtut d'un conveni subscrit
L'Ajuntament de Borriana passa a formar part de la major xarxa d'estacions meteorològiques del territori valencià, amb l'adhesió com a soci col·laborador de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), en virtut d'un conveni subscrit i amb l'abonament d'una quota anual de 100 euros, segons ha avançat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.
El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Borriana i l'Associació Valenciana de Meteorologia, amb una vigència de 4 anys, suposa dotar el consistori d'un millor coneixement de la informació meteorològica de la localitat, en instal·lar estacions meteorològiques per a divulgar les dades, en temps real i per internet, a través de la web d'Avamet.
Per a Bruno Arnandis, “pel fet de donar una major difusió de les nostres dades, donem també a conèixer la nostra localitat als mitjans de comunicació que cada dia recorren més a les dades que publica Avamet” i, a més, “fomentem entre la població en general l’interès pel coneixement dels fenòmens que ens afecten i que tanta importància tenen en el nostre dia a dia”. En aquest sentit, cal destacar que la pàgina d'Avamet va rebre 21 milions de visites en 2021.
El manteniment de les estacions meteorològiques que disposa ja l'Ajuntament és a càrrec del contracte existent amb l'empresa Inforatge. No obstant això, ha indicat el regidor, com a socis d'Avamet, el consistori “tindrà una sèrie d'avantatges per a dur a terme aquests treballs, com ara l'accés al servei tècnic en què podran plantejar els dubtes o problemes que tinga perquè el puguen assessorar o aconsellar”.
Les tres estacions meteorològiques de l'Ajuntament i de la Cooperativa Sant Josep de Borriana, apareixeran en la pàgina web <https://www.avamet.org/mxo-mxo.php?territori=c06> d'Avamet amb els noms següents: Borriana-Centre, Borriana-Santa Bàrbara i Borriana-Serratella.
Per a Arnandis, els fenòmens meteorològics tenen “una gran influència en les nostres vides, no tan sols quant a fenòmens extrems, com els de l'últim mes de novembre que cada vegada amb major freqüència tenen un impacte sever en la seguretat dels béns i de les persones, sinó també pel clima privilegiat del qual gaudim la majoria de dies i que és de vital interès per al nostre sector turístic o per a la nostra agricultura”.
Per tant, ha precisat, “realitzar un correcte i detallat seguiment i difusió de les dades meteorològiques que capten les nostres estacions és cada dia més important, perquè són d'una utilitat innegable per a sectors com el de l'agricultura, en què a més de poder optimitzar el reg també donen informació valuosa en l'hora de reclamar danys per fenòmens adversos”.
Arnandis també el considera valuós en el sector turístic per a “donar a conèixer les nostres excel·lents condicions al turisme de sol i platja i, també, al dels esports nàutics, donant informació en temps real”. Sense oblidar que difondre aquesta informació en temps real en casos de fenòmens extrems “ens ajuda, a les autoritats i a la població en general, a prendre les mesures d'autoprotecció necessàries”, ha manifestat.
Avamet
L'Associació Valenciana de Meteorologia és una entitat de reconegut prestigi i amb un extens recorregut, que compta amb estacions pròpies des de fa més de 10 anys i aglutina vora 600 estacions. Entre els seus objectius, sense finalitat lucrativa, figura estimular la investigació meteorològica en general i col·laborar de manera altruista i solidària en la realització de projectes relacionats amb la meteorologia.
Compta, a més, amb convenis amb un centenar d'ajuntaments y amb altres entitats públiques com ara l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, l’Agència Estatal de Meteorologia, la Fundació per a la Investigació del Clima, la Universitat de València, la Universitat d'Alacant, la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). A més d'altres entitats com ara Acció Ecologista AGRÓ, Associació per a la Defensa de la Naturalesa, nombroses cooperatives agrícoles, centres educatius, comunitats de regants, clubs nàutics i altres associacions meteorològiques.