- La reforma de part del local, realitzada en gran mesura pel mateix alumnat dels tallers, permetrà ampliar l'oferta formativa del centre

 

Borriana estrena noves instal·lacions en el Centre Municipal de Formació situat al camí Xamussa, situades en l'antic escorxador municipal del cami l'Eccehomo. Actualment és seu per a la realització de programes de formació professional i tallers per a l'ocupació, en què s'imparteixen certificats de professionalitat de diferents especialitats formatives.

La reforma de les instal·lacions realitzada en gran mesura pel mateix alumnat dels tallers de l'especialitat d’obrer de construcció permetrà ampliar l'oferta formativa del Centre.

De fet, aquestes aules seran homologades pròximament per Labora, amb la qual cosa l'Ajuntament disposarà d'un nou espai per a poder realitzar els diferents cursos de formació.

Amb aquesta reforma, s'han construït dos aules noves de 50m², que podran acollir 15 persones, alumnes treballadors, cadascuna. L'espai central s'ha deixat diàfan per a poder realitzar les pràctiques dels diferents certificats de professionalitat previstos per als pròxims tallers d'ocupació. A més, l'espai compta amb vestuaris i dutxes a disposició de l'alumnat.

El condicionament i millora de part de les instal·lacions va començar amb el Taller Riu Anna 3 en 2019, ja que en aquest taller una de les especialitats era de construcció i obra civil, amb 10 alumnes. Posteriorment, en 2020 van continuar les obres amb els alumnes treballadors del programa mixt d'ocupació i formació Et Formem.

Durant aquest any 2023, s'han acabat les obres amb empreses de contractació externa, concretament la il·luminació, tot el sostre desmuntable i el canvi de les portes de ferro.

- Cinc joves a través del programa Empuju 2023 i 8 majors de 29 anys amb l'Explus 2023, s'incorporaran per a 12 mesos en la plantilla de l'Ajuntament

- Suposa una inversió global que ascendeix a 455.274 euros


L'Ajuntament de Borriana té previst contractar 13 persones que figuren inscrites com a demandants d'ocupació en els espais Labora, gràcies a dos programes per al foment de l'ocupació, Empuju i Explus 3023, de la Generalitat Valenciana.

Es tracta de programes cofinançats per la Generalitat, a través de Labora, i el consistori, amb el suport de la Unió Europea a través del Fons Social Europeu. i suposa una inversió global que ascendeix a 455.274 euros.

L'oferta del consistori abasta diversos oficis i titulacions amb la finalitat de poder donar l'oportunitat a un major nombre de persones desocupades que els permeta obrir-se camí en el mercat laboral.

Així, a través del programa Empuju d'enguany, 5 persones joves menors de 30 anys s'incorporaran durant 12 mesos a la plantilla de l'Ajuntament en les ocupacions següents: 3 Auxiliars administratius, imprescindible tindre titulació del Cicle Formatiu de Gestió Administrativa o de Comerç; 1 tècnic/a en sistemes microinformàtics, imprescindible tindre la titulació del Cicle Superior d'Administració de Sistemes Informàtics, i un periodista, imprescindible grau en periodisme o comunicació audiovisual.

Tindre menys de 30 anys, haver finalitzat els estudis exigits en cadascuna de les ocupacions, estar inscrites en l'espai Labora com a demandant d'ocupació, tindre la fitxa actualitzada amb els estudis finalitzats i les ocupacions sol·licitades, així com estar inscrites en el Programa de Garantia Juvenil, són els requisits per a les persones candidates en aquests llocs.

El cost del programa Empuju ascendeix a 178.253 euros i està cofinançat per la Generalitat Valenciana, que el subvenciona amb 100.6202euros, i l'Ajuntament de Borriana amb una aportació de 77.633,55 euros.

Paral·lelament, a través del programa per al foment de l'ocupació Explus 2023, també amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana, es té previst contractar 8 persones majors de 29 anys demandants d'ocupació en els espais Labora.

Les 8 persones majors de 29 anys s'incorporaran durant 12 mesos a la plantilla de l'Ajuntament, en les ocupacions següents: 1 pintor/a amb experiència mínima de 12 mesos; 1 peó/a de cementeri; 1 peó/a d'obra amb experiència mínima de 12 mesos; 2 Auxiliars administratius/ves, imprescindible tindre titulació del Cicle Formatiu de Gestió Administrativa o de Comerç; 1 tècnic/a en integració social, imprescindible tindre la titulació del Cicle Superior en Integració Social; 1 tècnic/a en turisme, imprescindible Grau en Turisme; 1 tècnic/a de museu, imprescindible Grau en Humanitats.

Tindre més de 29 anys, haver finalitzat els estudis exigits en cadascuna de les places, estar inscrites en l'espai LABORA com a demandant d'ocupació, tindre la fitxa actualitzada amb els estudis finalitzats i les ocupacions sol·licitades, així com estar inscrites en el Programa de Garantia Juvenil, són els requisits per a les persones candidates a aquests llocs.

El cost del programa Explus 2023 ascendeix a 277.021 euros, el programa està cofinançat per la Generalitat Valenciana, que el subvenciona amb 154.983 euros, i l'Ajuntament de Borriana amb una aportació de 122.083 euros.

Després de realitzar el corresponent sondeig informàtic i després de comprovar que compleixen els requisits, l'Espai Labora de Vila-real remet a l'Ajuntament de Borriana 3 persones per cada lloc de treball oferit en els dos programes. L'Ajuntament és l'encarregat de realitzar la baremació final d'acord amb els criteris establits per la Direcció General de Labora i publicats en la web <labora.gva.es>.

- S'han beneficiat un total de 30 persones desocupades de Borriana

- Per a obtindre el carnet d'Usuari Professional de Productes Fitosanitaris homologat per la Generalitat Valenciana


L'Ajuntament de Borriana ha finalitzat un curs gratuït d'aplicació i maneig de productes fitosanitaris (pesticides, insecticides, etc.) aplicats a l'agricultura, enfocat a persones desocupades inscrites en les oficines de Labora, per a donar resposta a la demanda de formació que exigeix la normativa emesa per la Generalitat, que regula l'expedició del carnet d'usuari de productes fitosanitaris.

D’aquest curs d'usuari professional de productes fitosanitaris nivell qualificat s'han beneficiat un total de 30 persones de Borriana, que han obtingut el carnet d'usuari professional de productes fitosanitaris homologat per la Generalitat Valenciana.

Amb una durada de 34 hores, en el curs s'han impartit classes teoricopràctiques, 20 hores presencials a l'aula de formació de la Policia Local de Borriana en horari de 9h a 14h durant quatre dies alterns, i 14 hores en línia. A més, la formació ha comptat també amb sessions pràctiques que s'han realitzat en una finca d'explotació de cultius.

Aquest curs subvencionat per Labora ha sigut impartit a Borriana pel Centre d'Estudis Espadà, i en el curs s’han tractat aspectes formatius per a poder distingir entre plagues i malalties, i conèixer i diferenciar els diferents agents productors de danys en els cultius. També per a conèixer els diferents fitosanitaris i les seues característiques, així com els moments idonis d'aplicació, ja que només es podran utilitzar productes fitosanitaris que no siguen ni generen gasos tòxics, molt tòxics o mortals.

Així mateix, s'han donat a conèixer els riscos per exposició als productes fitosanitaris i les principals mesures de protecció, i els criteris i estratègies en l'ús de plaguicides, especialment en la justificació del tractament, la preparació, mescla i aplicació.

El curs capacita per a realitzar tractaments en les mateixes explotacions sense personal auxiliar, i per a actuar com a personal auxiliar en els tractaments terrestres i aeris, incloent-hi els no agraris. En aquesta línia, capacita el personal auxiliar de les empreses i altres entitats dedicades a l'aplicació de productes fitosanitaris, i per a actuar com a personal auxiliar de la distribució.

- Subvencionat per GVA Labora i el Ministeri de Treball i Economia Social a través del programa Avalem Territori


El Consorci Gestor del Pacte per l'Ocupació dels Municipis Ceràmics ha iniciat avui a Borriana el nou projecte formatiu Reincorpora-T, basat en una formació ceràmica específica adaptada a les necessitats reals del sector i orientada a la inserció laboral de les persones en situació de desocupació.

Concretament, es proporcionarà a l'alumnat els coneixements necessaris per al desenvolupament i impressió de dissenys adaptats a la tecnologia Inkjet. A més en el curs s'explicarà l'evolució de la producció ceràmica fins a la tecnologia actual i l'I+D+I que s'està implementant de cara al futur i es proporcionaran coneixements en emprenedoria i competències digitals.

També, amb l'ajuda d'un tutor es treballaran les habilitats i les aptituds de l'alumnat en l'entorn laboral i entrevistes de treball per a facilitar la reinserció laboral en el mercat professional.

En aquesta primera jornada celebrada en el Centre Municipal de Cultura la Mercè han estat presents l’alumnat, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; la regidora de Polítiques Actives d'Ocupació de l'Ajuntament de Borriana, Esther Meneu, i la gerent del Consorci, Olga Oruña.

El programa Reincorpora-T, subvencionat per GVA Labora i el Ministeri de Treball i Economia Social a través del programa Avalem Territori, ha obtingut una resposta molt positiva entre les persones en situació de desocupació dels municipis consorciats.

Jornada Técnica para los municipios que desarrollan el Programa de Fomento del Empleo Agrario 2023

 - Dirigida al personal tècnic dels ajuntaments de la província que implementen programes per al foment de l'ocupació agrària i als representants sindicals


Borriana ha acollit durant tot el matí una jornada tècnica sobre el Programa de Foment de l'Ocupació Agrària (PFEA) 2023 del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) dirigida als tècnics i tècniques dels municipis de la província que implementen programes per al foment de l'ocupació agrària i als representants sindicals de CCOO i UGT, i de l'associació d'agricultors ASAJA.

En l'obertura de la jornada celebrada en el Centre de Formació de la Policia Local han participat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; el director provincial del SEPE, Rogelio Navarro; el director territorial de la Conselleria d'Economia, José Vicente Andrés, i la regidora de Polítiques Actives d'Ocupació de Borriana, Esther Meneu.

A la jornada han assistit tècnics representants de 15 corporacions locals de la província, del SEPE i de tres seccions agràries de les organitzacions sindicals. L'objectiu de la jornada és analitzar els canvis que hi ha hagut en la tramitació del programa, així com tractar l'ampliació de la tipologia d'obres objecte de subvenció i les modificacions en les bases de selecció de treballadors.

Personal tècnic de Castelló, Vila-real, Moncofa, Xilxes, Betxí, Artana, Nules, la Vall d'Uixó, Onda, la Llosa, Almassora, Alqueries, Almenara, la Vilavella i Borriana han pogut preparar el programa per al foment de l'ocupació agrària d'enguany en la trobada tècnica on s'han tractat assumptes organitzatius i de gestió.

Entre altres aspectes, en la trobada tècnica s'ha informat sobre qüestions referents a procediments, criteris, requisits i altres d'índole tècnica per a la posada en marxa d'aquest programa de subvencions. També s'ha abordat la possibilitat d'ampliar la tipologia dels treballs que realitzen les persones contractades en aquests programes i una revisió i actualització de les bases reguladores per a la selecció dels treballadors. Així mateix, s'han aclarit dubtes respecte a les sol·licituds i la tramitació de les subvencions.

Cal recordar que el Programa de Foment de l'Ocupació Agrària té com a objectiu contractar a través de les corporacions locals a treballadors desocupats, preferentment eventuals agraris, per a dur a terme obres d'interès general i social, com ara la conservació i manteniment del medi rural, forestal, patrimonial i mediambiental i per a millorar les infraestructures dels municipis, i el SEPE en subvenciona els costos salarials i de cotització empresarial.

L'alcaldessa de Borriana en la seua intervenció ha donat la benvinguda al personal tècnic i als representants sindicals dels municipis, i ha valorat la importància del programa perquè “dona suport al manteniment i la creació d'infraestructures en l'àmbit local, alhora que suposa una garantia d'accés a l'ocupació i rendes de les persones treballadores en èpoques de poca activitat agrícola, fora de campanya, la qual cosa redunda en una millora de les condicions per als municipis i els seus habitants”.

Fira de Formació de Borriana 2023
  • - Per a col·laborar eficaçment en les decisions sobre el futur formatiu i professional, amb la combinació d’una oferta de centres educatius i de formació, entitats i empreses de serveis que donen resposta a les seues necessitats formatives


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, juntament amb la regidora de Polítiques Actives d'Ocupació, Esther Meneu, i una àmplia representació municipal han visitat la Fira de Formació que es realitza durant tot el dia d'avui, matí i vesprada, en la Llar fallera dins del Fòrum d'ocupació Som Talent Borriana.

La fira està orientada a centres educatius, empreses, ciutadania, entitats, persones desocupades i especialment als joves, a fi que puguen visitar i conèixer eixides formatives i professionals, així com saber quines són les entitats que tenen al seu abast que els poden ajudar a aconseguir el futur que busquen.

Els assistents poden descobrir durant la jornada diverses ofertes de formació de la mà de professionals de 50 entitats i centres de formació, amb els quals poder estudiar graus i postgraus, cursos de formació no reglada, certificats de professionalitat, idiomes, preparació per a oposicions, formació professional, formació per a l'ocupació, programes de pràctiques i de mobilitat internacional o, fins i tot, conèixer de prop les forces de seguretat, forces armades i equips d'emergències de l'Estat.

Es tracta d'una fira que ajuda a decidir de forma eficaç el futur formatiu i professional de les persones assistents, combinant una oferta de centres educatius i formatius, entitats i empreses de serveis que donen resposta a les seues necessitats formatives.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha apuntat que aquesta fira permet als joves i al públic en general “descobrir noves opcions de formació i creixement professional que els guiarà per a aconseguir el futur professional que estan buscant”.

De la mateixa manera, la regidora de Polítiques Actives d'Ocupació, Esther Meneu, ha afegit que “durant tot el matí hem rebut la visita de centres educatius de Borriana i els joves han pogut resoldre una gran part dels seus dubtes amb els professionals de les entitats”.

Balance Som Talent Borriana 2023
  • - La Llar fallera de Borriana ha acollit una marató d'entrevistes de treball durant tot el matí

  • - 41 empreses participants, 232 ofertes d'ocupació publicades i més de 3.500 candidatures completen el balanç de la jornada


Més de 3.500 candidatures rebudes, 41 empreses participants, 232 ofertes d'ocupació publicades, 1.183 persones inscrites i 975 entrevistes de treball realitzades durant tot el matí conformen el balanç del Fòrum d'Ocupació “Som Talent Borriana”, organitzat per l'Ajuntament de Borriana a través de l'Agència de Desenvolupament Local.

L'esdeveniment s'ha organitzat en un format de marató d'entrevistes que s'ha celebrat avui dimarts 28 de març de 9h a 14h a la Llar fallera de Borriana, on s'han donat cita les prop de 1.000 persones candidates de la província, desenes de directors de recursos humans d'empreses que busquen incorporar nous talents i una altra desena d'entitats d'ajuda i suport a persones en situació de desocupació.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada de la regidora de Polítiques Actives d'Ocupació, Esther Meneu, i la de Comerç, sara Molina, han volgut estar presents en aquest fòrum laboral per a secundar i animar les persones candidates i al teixit empresarial, i han manifestat que el nou format d'aquesta activitat “genera un gran nombre d'oportunitats laborals i fa aflorar el talent de les persones".

Al mateix temps, Safont ha destacat “l'elevat impacte de realitzar aquest tipus de fòrums laborals, tant per a les empreses com per a les persones que busquen ocupació” i ha valorat que s’ha aconseguit reunir “molt de talent de persones de Borriana i de les poblacions de la rodalia que es troba en busca activa d'ocupació o de millora de la situació laboral”.

Dades del fòrum

En el fòrum han participat, a més, tres persones amb discapacitat intel·lectual que han col·laborat com a auxiliars en l'assistència a les persones candidates i de les empreses participants, que han fet l'esdeveniment més inclusiu.

De les actuacions realitzades aquest matí cal destacar que un 48% són persones residents a Borriana i el 68 per cent de les entrevistes efectuades en el fòrum han sigut a dones. A més, el 37% corresponien a persones majors de 41 anys i 50 anys, el 29 per cent a entre 26 i 40 anys un 15% menor de 25 anys i un 19% major de 51 anys.

Respecte a les ofertes amb més demanda entre els sol·licitants d'ús d'aquesta edició de Som Talent Borriana han sigut les d'oficis tradicionals, de carretoner , personal administratiu, mecànica i electromecànica, sector ceràmic i hostaleria.

Als candidats i a les candidates que s'havien inscrit prèviament a les ofertes, se'ls han assignat entrevistes i han tingut l'oportunitat de parlar durant 15 minuts amb el departament de Recursos Humans de les empreses participants.

Esther Meneu, que ha seguit de prop l’activitat durant tot el matí, ha manifestat la seua satisfacció pel desenvolupament de la jornada i ha assegurat que aquesta nova edició “ha sigut una vegada més un èxit amb el format de marató d'entrevistes que, sens dubte, repetirem en més ocasions”, i ha assenyalat que en aproximadament un mes “coneixerem l'abast de contractacions i insercions laborals aconseguides en el fòrum”.

Alhora, ha manifestat que des de l'Ajuntament “tenim un ferm compromís amb el foment de l'ocupació entre les persones que es troben en situació de desocupació, i fent aquest tipus d'esdeveniments facilitem que totes les persones candidates puguen trobar un treball d’acord a les seues necessitats i el seu perfil”.

Es tracta d'una activitat laboral dissenyada especialment per a persones que estan buscant treball, en una “marató d'entrevistes” per a cobrir ofertes d'ocupació presentades per empreses del sector econòmic de Borriana.

Una jornada presencial amb empreses de la zona que sorgeix, segons ha explicat la responsable municipal d'Ocupació, per “la determinació del govern municipal d'ajudar les persones que es troben en situació de desocupació i facilitar-los una via més per a aconseguir treball".

Fira de formació

Demà dimecres 29 de març continuarà el fòrum en la Llar fallera, però amb una fira de formació en què es podran conèixer les principals opcions formatives per a un nou futur professional de la mà de les més de 50 entitats i centres de formació, com els IES Jaume I o Llombai de Borriana, entre d’altres.

9h Obertura de portes i recepció de visites

9h Exposició: Cicles Formatius IES Jaume I

9.30h Demostració: Cicles de perruqueria i estètica Acadèmia Manon

9.30h Recepció de visites concertades amb els centres educatius

10h Demostració: Servei Cinològic (unitat canina) Guàrdia Civil

16h Demostració: Cicles de perruqueria i estètica Acadèmia Manon

16h Obertura de portes i recepció de visites

16h Exposició: Cicles Formatius IES Jaume I

- El dimarts 28 de març es realitzarà la marató d'entrevistes a la Llar fallera de Borriana, amb la inscripció prèvia de les persones candidates en la web del fòrum a totes les ofertes que siguen del seu interés, abans del 25 de març

- El dimecres 29 de març la Fira de formació també en la Llar fallera

- En aquest moment hi ha més de 200 ofertes de treball oferides per 40 empreses diferents


L'Ajuntament de Borriana, a través de l'Agència de Desenvolupament Local, organitza el fòrum d'ocupació ‘Som Talent’ que enguany s’ha ampliat a dos jornades i que inclourà, a més de la marató d'entrevistes d'ocupació, una Fira dedicada a la formació, segons ha anunciat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.

La primera jornada, prevista per al dia 28 de març de 9h a 14h en la Llar fallera de Borriana, servirà com a punt de trobada entre els demandants d'ocupació i les empreses que busquen talent. Per a la qual cosa, el consistori comptarà amb la participació de més de 40 empreses que entrevistaran les persones candidates que complisquen els requisits de les seues ofertes d'ocupació.

La regidora de Polítiques Actives d'Ocupació, Esther Meneu, ha explicat que Som Talent Borriana naix per la determinació del govern municipal “d’ajudar les persones que es troben en situació de desocupació i facilitar-los una via més per a aconseguir treball", ha afirmat Esther Meneu, que ha afegit que després de l'èxit de l’any passat, en aquesta edició “hem decidit ampliar el concepte i dedicarem una jornada a la formació”.

La primera jornada consistirà en una activitat dissenyada especialment per a persones que estan buscant treball, que consisteix en una “marató d'entrevistes” per a cobrir ofertes d'ocupació presentades per empreses del sector econòmic de Borriana.

Prèviament, les persones que participen en el fòrum han d'inscriure's en les ofertes d'ocupació i, cas de complir els requisits, participar en processos de selecció amb els responsables de Recursos Humans de diferents empreses durant el mateix esdeveniment.

En aquest moment, ha assegurat, “hi ha més de 200 ofertes de treball presentades per 40 empreses diferents”, i el fòrum es convertirà en “una marató d'entrevistes de treball de 15 minuts durant una jornada presencial amb empreses de la zona”. Un format que, segons el parer de Meneu, "genera un gran nombre d'oportunitats laborals".

Des de l'àrea d'ocupació local han explicat que aquesta activitat està dirigida a totes les persones de Borriana i de les poblacions de la rodalia que es troben en situació de busca activa d'ocupació o de millora de la seua situació laboral.

Les persones que es troben en situació de busca d'ocupació poden inscriure's en la web de l'activitat a totes aquelles ofertes que siguen del seu interés, abans del 25 de març. Si compleixen els requisits, se'ls assigna una hora concreta per a cada entrevista de treball acceptada, durant el matí del 28 de març de 9h a 14h i de forma presencial en la Llar fallera de Borriana.

Per a participar en el Fòrum d’Ocupació de Borriana s'ha d'accedir a través de la web <www.borriana.somtalent.es>, inscriure's en la web omplint les dades personals, pujar el currículum, revisar les diferents ofertes que figuren en el portal i apuntar-se a aquelles que siguen d'interés.

Les empreses revisaran els currículums i, si la persona candidata és acceptada per a l'entrevista, es posaran en contacte amb ella uns dies abans de la celebració del fòrum per a concertar l'una cita al llarg del 28 de març en la Llar fallera.

D'altra banda, el dimecres 29 de març els participants podran conéixer les principals opcions formatives per a un nou futur professional de la mà de les més de 50 entitats i centres de formació, com ara els IES Jaume I o Llombai de Borriana, entre d’altres.

Agenda d'activitats

Dimarts 28

9h Obertura de portes i acreditació d'assistents.

9.30h Entrevistes de treball amb les empreses participants.

13.30h Recollida de currículums per part de les empreses participants.

Dimecres 29

9h Obertura de portes i recepció de visites.

9h Exposició: Cicles Formatius IES Jaume I.

9.30h Demostració: Cicles de perruqueria i estètica Acadèmia Manon.

9.30h Recepció de visites concertades amb els centres educatius.

10h Demostració: Servei Cinológico (unitat canina) Guàrdia Civil.

16h Demostració: Cicles de perruqueria i estètica Acadèmia Manon.

16h Obertura de portes i recepció de visites.

16h Exposició: Cicles Formatius IES Jaume I.